کارناوال - راهنمای سفر

دریاچه سوان ایروان

ارمنستان، استان گغارکونیک

4.5

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 3 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

2 تا 24 ساعت

ساعت دسترسی

امروز سه‌شنبه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره دریاچه سوان ایروان

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

زينب شيرازی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

04 شهریور 1397

به روز رسانی

28 بهمن 1398

معرفی /

دریاچه سوان ایروان | بزرگ ترین دریاچه ارمنستان

امروز کارناوال کوله بارش را بر می دارد و خود را میهمان مقصدی جذاب می کند. خوشبختانه برای رسیدن به این مقصد، لازم نیست هزینه گزافی بپردازید و یا گران ترین بلیت های هواپیما را بگیرید، می توانید به راحتی سوار ماشین خود شوید و حتا بدون پرداخت هزینه ای برای ویزا، به کشور ارمنستان بروید. این بار اما مقصد ما پایتخت ارمنستان نیست و راهمان را به سوی یکی از «ترین های» این کشور کوچک کج می کنیم؛ چرا که بزرگ ترین دریاچه ارمنستان و سرزمین های قفقاز پیش روی ماست: دریاچه سوان!

از زیبایی های دریاچه سوان هر چقدر بگوییم کم است، دریاچه ای که چونان مروارید در دل طبیعت ارمنستان می درخشد و جلوه دلبرانه اش کل سرزمین ارمنی ها را در برگرفته است. فرقی نمی کند برای سفر به ارمنستان چند روز را در نظر گرفته اید، قطعا یکی از مکان هایی که نباید دیدنش را از دست بدهید، دریاچه سوان است. سوان، جایی مناسب برای دراز کشیدن در سواحل سرسبز، تفریح در آب دریاچه، بازدید از کلیساهای تاریخی و جالب توجه است که می تواند تا چند روز هم شما را سرگرم کند.

در ادامه با کارناوال به دریاچه سوان بیایید تا تمام این زیبایی ها را خودتان لمس کنید.

ورود به صفحه اختصاصی راهنمای سفر به ارمنستان

Photo by : Unknown

چرا دریاچه سوان ارمنستان؟


  • یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری کشور ارمنستان است که درست در نزدیکی ایروان قرار دارد.
  • در تابستان آب و هوای خنک و دلپذیری دارد.
  • بزرگ ترین دریاچه کشور ارمنستان و سرزمین های قفقاز است.
  • می توانید در کنارش به تفریح و گردش بپردازید.
  • ماهی کبابی دریاچه سوان را نمی توان از دست داد.
  • می توانید به راحتی از چند کلیسای تاریخی و مشهور ارمنستان هم بازدید کنید.
  • امکانات قابل توجهی در اطراف دریاچه و در سواحل عمومی سوان در دسترس شما قرار دارد.

آشنایی با دریاچه سوان | Lake Sevan

تنها کافیست یک ساعتی از شهر ایروان دور شویم تا به جاذبه زیبا و معروف ارمنستان برسیم. سوان نه تنها بزرگ ترین دریاچه این کشور، بلکه بزرگ ترین پهنه آبی در سرزمین های قفقاز است و با عنوان «چشمان آبی ارمنستان» شهرت دارد. وسعت کل دریاچه سوان و حوضه آبریزش را در حدود 5 هزار کیلومترمربع ارزیابی می کنند و جالب آن که این محدوده به تنهایی یک ششم از مساحت کل ارمنستان را به خودش اختصاص داده است. باید بدانید دریاچه سوان در یک پارک ملی به همین نام قرار دارد. وسعت خود دریاچه سوان به تنهایی 1,360 کیلومترمربع است و طول و عرضی 74 × 32 کیلومتری و حجمی برابر با 33.2 کیلومتر مکعب دارد. در مجموع دریاچه سوان از دو بخش تشکیل شده که در شمال غربی و جنوب شرقی قرار دارند. بخش بزرگتر که در جنوب شرقی قرار گرفته، حداکثر عمقش 39.92 متر است در حالی که عمق بخش کوچک تر در شمال غربی به 85.9 متر نیز می رسد. در کل میانگین عمق دریاچه سوان برابر با 26.8 متر است. آب بزرگ ترین دریاچه ارمنستان از 28 رودخانه و جریان مختلف تغذیه می شود؛ اما تنها 10 درصد از آب دریاچه توسط رودخانه هرازدان (Hrazdan) خارج شده و 90 درصد باقی آن تبخیر می شود. 

البته ویژگی های شاخص سوان تنها همین ها نیست؛ این دریاچه 1900 متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد و بنابراین یکی از بزرگ ترین دریاچه های آب شیرین و کوهستانی در کل قاره اوراسیاست. همچنین باید توجه داشته باشید که اهمیت دریاچه سوان تنها در عناوین و اعداد خلاصه نمی شود و بیش از 90 درصد صید ماهی و 80% صید خرچنگ ارمنستان از این دریاچه تامین می شود. 

در کنار همه این ها، وقتی درون دریاچه به گشت و گذار بپردازید و به تنها جزیره سوان سفر کنید، با یکی دیگر از مهم ترین و مشهورترین جاذبه های ارمنستان، یعنی کلیسای سواناوانک روبه رو خواهید شد. این کلیسا در شبه جزیره معروف دریاچه قرار گرفته و محال است آن را از دست بدهید. همچنین بسیاری از مسافران ارمنستان، به سوان می روند تا ساعاتی در کنار دریاچه استراحت کرده و البته از تفریحات آبی جذابش نهایت لذت را ببرند. در ادامه بیشتر با سایر جذابیت های دریاچه سوان آشنا خواهید شد.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

دیدنی های دریاچه سوان

در اطراف دریاچه سوان جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری به چشم می خورند که در ادامه با تک تک آن ها آشنا می شویم. این دیدنی ها هر یک در نقطه ای قرار گرفته اند و برای آن که مسیر دسترسی راحت تری را در اختیار شما قرار بدهیم، مبدا تمام آدرس ها را شهر سوان قرار داده ایم. 

1- سواحل دریاچه سوان

از آن جا که ارمنستان به هیچ دریایی راه ندارد، در نتیجه می توان دریافت سواحل دریاچه سوان که بزرگ ترین پهنه آبی این کشور است چقدر می تواند مورد توجه ارمنی ها باشد. در طی سال های مختلف، اقامتگاه ها و هتل های بسیاری در کناره دریاچه احداث شدند و ساحلی اختصاصی در اختیار مسافران خود قرار دادند. تا مدتی این روال ادامه داشت تا آن که در سال 2011 دولت ارمنستان متعهد شد از این روند جلوگیری کرده و فضایی را ایجاد کند تا همه اقشار مردم ارمنستان بتوانند از دریاچه سوان استفاده کنند. به این ترتیب سواحل عمومی بسیاری در دور تا دور دریاچه سوان ایجاد شدند و امروزه در هر کدام امکانات و خدمات رفاهی مناسبی به چشم می خورد. اقامتگاه های ساحلی، زمین های بازی کودکان و زمین های ورزشی، پارکینگ رایگان، سرویس بهداشتی، خدمات درمانی، ماموران غریق نجات از جمله چیزهایی است که در سواحل عمومی سوان وجود دارند. 

محبوب ترین ساحل عمومی دریاچه سوان

می توان گفت محبوب ترین ساحل عمومی دریاچه در بخش شمالی تا شمال غربی سوان قرار گرفته و از شهر سوان دسترسی بسیار خوبی دارد. در ساحل شمالی طیفی از امکانات مختلف مانند اقامتگاه های ساحلی، هتل، محوطه های کمپینگ و زمین پیک نیک، رستوران و تفریحات آبی به چشم می خورد. از دیگر سواحل دریاچه سوان می توان به سواحل شرقی در محدوده دو شهر تسوواگیوغ (Tsovagyugh) و شورژا (Shoghakat) و سواحل جنوب شرقی در نزدیکی شهر تساپاتاغ (Tsapatagh) اشاره کرد. امکانات این بخش به پای ساحل شمالی نمی رسد؛ اما تعداد زیادی آلاچیق و کلبه و چند هتل لوکس برای اقامت وجود دارد.

آدرس: در نزدیکی شهر سوان

2- صومعه سواناوانک | Sevanavank

یکی از معروف ترین جاذبه های ارمنستان، صومعه سواناوانک است که در شبه جزیره دریاچه سوان قرار دارد. بسیاری خود را به دریاچه سوان می رسانند تا این صومعه را از نزدیک ببینند و در واقع با یک تیر، دو نشان بزنند. قدمت این صومعه تاریخی و مورد توجه کشور ارمنستان، به قرن نهم میلادی بر می گردد، زمانی که شاهدخت مریم -دختر پادشاه وقت- دستور ساخت صومعه سواناوانک را داد. این صومعه مجموعه ای از دو کلیساست که گنبدهایی هشت ضلعی دارند و بسیار به یک دیگر شبیه اند. 

البته بد نیست بدانید صومعه سواناوانک در تنها جزیره دریاچه سوان ساخته شده بود؛ اما پس از استفاده بی رویه از آب سوان و کاهش سطح آب دریاچه، این جزیره به شبه جزیره بدل شد و بنابراین امروزه برای دسترسی به کلیسا، نیازی به قایق سواری ندارید و به راحتی می توانید از مسیری زمینی به آن برسید.

آدرس: در 13 کیلومتری شمالی شهر سوان

کارناوال در آینده به صورت مفصل به معرفی این صومعه خواهد پرداخت.

Ali Doosti 

3- صومعه هایراوانک | Hayravank Monastery

صومعه مشهور و تاریخی دیگری در بخش شمال شرقی دریاچه سوان به چشم می خورد که بازدید از آن را نیز نمی توان از دست داد. صومعه هایراوانک درست در نزدیکی روستای کوچکی به همین نام قرار گرفته و پیشینه اش به قرن 9 تا 12 میلادی باز می گردد. این مجموعه رهبانی چند ساختمان مانند کلیسا، نمازخانه و سالن انجمن را در خود جای داده است.

پس از بازدید از صومعه هایراوانک می توانید در محوطه اطرافش گردش کنید و خود را به خاچکارها (Khachkar) یا چلیپاسنگ ها برسانید. خاچکارها در واقع نوعی سنگ قبرهای قدیمی هستند که به تزیینات، نمادها و حکاکی های منحصر به فردی آراسته شده اند. اگر به گشت و گذار خود در جهت شمال غربی ادامه دهید، در فاصله کمی به بقایایی از قلعه ای باستانی و چند هزار ساله خواهید رسید. جالب آن که باستان شناسان در این منطقه اشیای تاریخی و عتیقه بسیاری چون سلاح های فلزی و سنگی، بت های سفالی، ظروف مختلف و ... را پیدا کرده اند که قدمت آن ها به عصر آهن و حدود 3300 سال پیش بر می گردد.

آدرس: در 27 کیلومتری جنوب شرقی شهر سوان

کارناوال در آینده به صورت مفصل به معرفی این صومعه خواهد پرداخت.

Photo by : CK NG

4- قبرستان نوراتوس | Noratus Cemetery

اگر به بخش غربی دریاچه و 40 کیلومتری شهر سوان برویم، به روستایی تاریخی و با اهیمت خواهیم رسید که به سبب گورستان متفاوتش مشهور است. قبرستان نوراتوس، مجموعه ای از 900 خاچکار یا چلیپاسنگ بی نظیر است که قدمت برخی از آن ها به قرن دهم میلادی بر می گردد. باید بدانید که با بازدید از نوراتوس، در واقع بزرگ ترین مجموعه خاچکارهای جهان را پیش روی خود خواهید دید. قسمت جالب توجه درباره این چلیپا سنگ ها این است که هر کدام به نقش و نگاری متفاوت آراسته شده اند و طرح های هر کدام منحصر به فرد است. همچنین خوب است بدانید که خاچکارها یکی از اصلی ترین نمادهای تاریخی کشور ارمنستان هستند و چکیده ای از فرهنگ و هنر این مرز و بوم محسوب می شوند . 

البته پیش از آن که قبرستان نوراتوس عنوان بزرگ ترین گورستان خاچکارهای جهان را به خودش اختصاص دهد، این عنوان از آنِ قبرستان خاچکار شهر جلفا، در منطقه نخجوان بود. پس از آن که دولت جمهوری آذربایجان بسیاری از این سنگ قبرها را از بین برد، نوراتوس بیش از پیش در دنیا مطرح شد.

آدرس: در 38 کیلومتری جنوب شرقی شهر سوان

کارناوال در آینده به صورت مفصل به معرفی این قبرستان خواهد پرداخت.

Photo by : Unknown

5- کلیسای سنت جیکوب | St. Jacob's Church

درست در نزدیکی صومعه تاریخی و جذاب سواناوانک، کلیسای سیاه رنگ و کوچک دیگری در شهر سوان به چشم می خورد که گرچه به پای رقیب خود نمی رسد، اما ارزش بازدیدی کوتاه مدت را دارد. این کلیسا تماما از سنگ توف مشکی ساخته شده و اغلب اوقات خلوت و دنج است. شما همچنین می توانید راهب های کلیسا را در حین کار و انجام وظایف شان ببینید.

6- روستای نرکین گتاشن | Nerkin Getashen

اگر سفر خود به دور دریاچه سوان را ادامه بدهید، ارمنستان سخاوتمندانه با جاذبه های دیگرش از شما استقبال می کند. در بخش جنوبی دریاچه سوان، روستای مهم و معروف دیگری به نام نرکین گتاشن به چشم می خورد که میزبان کلیسایی تاریخی است و در دل خود رودخانه وروتان را نیز جای داده است. علاوه بر این دو، گورستان وسیع دیگری نیز در این روستا انتظار شما را می کشد که تعداد زیادی چلیپا سنگ و خاچکار را در خود دارد. بنابراین بازدید از این سنگ قبرهای استثنایی را از دست ندهید.

آدرس: در 66 کیلومتری جنوب شرقی شهر سوان

Photo by : Unknown

7- قلعه آدزبرد | Odzaberd

یکی دیگر از جاذبه های تاریخی که در اطراف دریاچه سوان دیده می شود، قلعه ای به نام آدزبرد است که پیش ترها نیز با نام تیسِبا (Teyseba) شناخته می شد. برای آن که به این قلعه برسید، باید به سوی بخش جنوبی دریاچه سوان حرکت کنید و خودتان را به شهر تسووینار (Tsovinar) برسانید. درست در بخش شرقی شهر و بر روی تپه ای، قلعه آدزبرد را خواهید دید. باید بدانید که این قلعه، یک سازه تاریخی و یادگاری ساده نیست و یکی از مهم ترین سایت های باستان شناسی ارمنستان محسوب می شود، چرا که زمانی محل اقامت پادشاهی اورارتو (پادشاهی باستانی ارمنستان) در 2800 سال پیش بوده است. همچنین این قلعه یکی از سالم ترین قلعه های برجا مانده در اطراف دریاچه سوان است.

با این حال وقتی از آدزبرد صحبت می کنیم، نباید انتظار دیدن ساختمانی وسیع و باشکوه را داشته باشید، چرا که امروزه تنها بقایایی از این ساختمان باستانی باقی مانده است. 

آدرس: در 81 کیلومتری جنوب شرقی شهر سوان

تفریحات دریاچه سوان

وقتی برای گردش و تفریح در دریاچه سوان برنامه ریزی می کنید، گزینه های بسیار مختلفی پیش روی شماست:

1- شنا و آب تنی

 در این دریاچه وسیع که حکم دریای ارمنستان را دارد، می توانید به سراغ اولین و محبوب ترین تفریح آبی یعنی شنا بروید. تنها کافیست که خود را به یکی از سواحل عمومی دریاچه برسانید و با خیال راحت در آب دریاچه شنا کنید. خیال تان از بابت امنیت این سواحل راحت باشد، چرا که در تمام سواحل عمومی غریق نجات ها حضور دارند.

2- آفتاب گرفتن

 در ساحل سوان فرصت آن را دارید که بدن خود را میهمان آفتاب و گرمای دلپذیر کنید. البته در نظر داشته باشید، از آن جا که سوان دریاچه ای مرتفع و کوهستانی است، حتی در تابستان ها هم هوا چندان گرم نمی شود. بنابراین آفتاب گرفتن برای فصل های دیگر، چندان منطقی به نظر نمی رسد.

Photo by : Henrik Nikoghosyan

3- جت اسکی و قایق سواری

 در سواحل عمومی دریاچه سوان، اسکله هایی خواهید دید که قایق های موتوری و جت اسکی ها را در اختیار مسافران قرار می دهند.

4- وایند سرفینگ یا باد موج سواری

وایند سرفینگ یا باد موج سواری، دیگر تفریح هیجانی پرطرفدار در دریاچه سوان است که می توانید به سراغش بروید. اگر تا به حال تجربه ای از وایند سرفینگ نداشته اید، نگران نباشید چرا که علاوه بر امکانات این ورزش آبی جذاب، می توانید آموزش کار با آن را نیز فرا بگیرید. 

Zepyur Izyan 

5- ویک بوردینگ

 در ورزش هیجانی ویک بوردینگ ابتدا به قایقی موتوری متصل می شوید و سپس می توانید بر روی آب های نیلگون دریاچه سوان، موج سواری کنید.

هزینه: هزینه ویک بوردینگ بسته به شرکت ارایه دهنده می تواند متفاوت باشد. 

Photo by : Unknown

6- کایت سرفینگ

 کایت سرفینگ یکی دیگر از ورزش های هیجانی و آبی است که دو ورزش موج سواری و کایت سواری را با هم تلفیق می کند. در این ورزش تخته شنای شما به یک کایت متصل می شود و در میان آسمان و بر روی آبِ سوان به حرکت در می آیید. البته لازم است برای استفاده از کایت سرفینگ، قبلا آموزش دیده باشید. 

Photo by : Unknown

7- کایت کاتاماران 

کایت کاتاماران نوعی قایق است که به کایت متصل می شود و استفاده و هدایت آن بسیار راحت تر از کایت سرفینگ است. با هزینه ای که برای کایت کاتاماران می پردازید، می توانید نحوه استفاده از آن را یاد بگیرید و برای یک ساعت با آن بر روی آب های سوان تفریح کنید.

Photo by : Unknown

8- پاراگلایدر سواری

 تمام تفریحات زمینی و آبی را امتحان کرده اید و این بار به دنبال هیجانی تازه و مناظری چشمگیر هستید؟ پاراگلایدر جواب خوبی برای هیجان طلبی شما خواهد بود. به این روش نه تنها پرواز را در آسمان ارمنستان تجربه می کنید، بلکه دریاچه سوان و مناظر اطرافش را از زاویه ای تازه و جذاب خواهید دید. در طی ماه های جولای تا سپتامبر (حدود اوایل تیر تا اوایل مهر) زمان مناسبی برای پاراگلایدر سواری بر فراز سوان خواهد بود. تورهای پاراگلایدر سواری را باید در خود شهر ایروان خریداری کنید. با هزینه ای که برای این تورها می پردازید، خدماتی چون رفت و برگشت از محل، پرواز 20 تا 30 دقیقه ای و عکاسی در آسمان به شما تعلق می گیرد.

Photo by : Unknown

9- اسکی و اسنوبورد در سوان

از آن جا که سوان در منطقه ای کوهستانی و مرتفع قرار دارد، می توانید تصور کنید که در زمستان ها به چه جای دلپذیری برای تفریحات زمستانی بدل می شود! اگر اهل اسکی و اسنوبرد هستید، می توانید روی نواحی اطراف دریاچه سوان حساب باز کنید.

Photo by : Unknown

10- ماهیگیری

 یکی از رایج ترین و محبوب ترین کارها در دریاچه سوان، ماهیگیری است که البته برای این کار می توانید وسایل و لوازم مورد نیازتان را از بومی ها تهیه کنید. همچنین راهنمایی بومی ها در پیدا کردن جایی مناسب برای ماهیگیری راه مناسبی خواهد بود.

11- پرنده نگری

 باید بدانید سوان نه تنها میزبان موجودات آبزی است، بلکه سالانه و به هنگام مهاجرت پرندگان، گونه های مختلفی از پرندگان را به خود می خواند. اگر از آن دست عاشقان و طرفداران محیط زیست و پرندگان هستید و یا به عکاسی حیات وحش علاقه دارید، باید بدانید سوان محل بسیار مناسبی برای پرنده نگری است.

ورود به صفحه اختصاصی آشنایی با پرنده نگری

Photo by : Unknown

12- عکاسی

فرقی نمی کند تنها با گوشی موبایل، عکس می گیرید و یا دوربین حرفه ای تان را هم لحظه ای از خود دور نمی کنید، مناظر سوان و آبی خوش رنگ این دریاچه سوژه ای دوست داشتنی برای عکاسی است. 

Photo by : Arthur Nersesyan

دریاچه سوان میزبان جانوران مختلف

معروف ترین جاندار این منطقه که شهره خاص و عام است، ماهی قزل آلای سوان است. همان طور که نام این ماهی نشان می دهد، بومی دریاچه سوان است و تنها در آب های این دریاچه یافت می شود. قزل آلای سوان یکی از پرطرفدارترین ماهی ها در ارمنستان است و در طبخ غذاهای دریایی این کشور نیز بسیار کاربرد دارد. بسیاری برای ناهار خود در کنار دریاچه سوان، روی ماهی های کبابی قزل آلا حساب می کنند و شما هم می توانید این ماهی های کبابی لذیذ را تجربه کنید.

خوب است بدانید به سبب دمای پایین دریاچه سوان، فعالیت های زیستی بسیار کند و محدودند، بنابراین به جز قزل آلای سوان، موجودات آبزی کمی در این دریاچه وسیع وجود دارد و در مجموع می توان تعداد آن ها را 29 گونه ماهی برشمرد. برخی از این ماهی ها مانند ماهی قرمز و آزادماهی چشمه ای از رقبای قزل آلای سوان هستند. وجود این ماهی ها و البته شکار بی رویه قزل آلای سوان باعث شده تا جمعیت این ماهی در سوان به شدت کاهش یابد. 

جالب آن که موجودات بومی سوان تنها در ماهی ها و آبزیان خلاصه نمی شود و زندگی بیش از 200 گونه پرنده مختلف به این دریاچه وسیع بستگی دارد که از این میان، 95 گونه برای زاد و ولد خود روی دریاچه سوان حساب می کنند. همچنین دریاچه سوان مکان مهمی برای تخم گذاری کاکایی ارمنی (نوعی مرغ دریایی) محسوب می شود و در فصل تخم گذاری می توانید حدود 4 هزار تا 5 هزار جفت از این پرندگان را در اطراف دریاچه سوان تماشا کنید. 

به هنگام موسم مهاجرت، سوان همچنان آغوش گرمش را به روی پرندگان می گشاید و در این زمان گونه هایی شکاری چون سنقر گندم‌زار و عقاب صحرایی و گونه هایی آبی مانند اردک بلوطی غواص، اردک ساکت کاکل قرمز، قوی تندرا و کاکایی سربزرگ در پهنه وسیع سوان به چشم می خورند. گاهی اوقات نیز پرندگان بومی و کمیابی چون غاز پیشانی سفید کوچک به دریاچه سوان مهاجرت می کنند. 

از دیگر جانداران بومی این منطقه می توان به نوعی بز وحشی و پلنگ ارمنی اشاره کرد که متاسفانه هر دوی این جانوران در معرض خطر انقراض قرار دارند و جمعیت آن ها به نسبت گذشته بسیار کاهش یافته است.

Jacques Erard 
Andranik Gevorgyan 

بهترین فصل سفر به دریاچه سوان

 همان طور که اشاره شد دریاچه سوان در ارتفاع 1900 متری واقع شده است و محیطی کوهستانی دارد، بنابراین عجیب نیست که در این ناحیه با آب و هوای متفاوتی از شهر ایروان رو به رو شوید و باید بدانید آب و هوای این منطقه در هر زمان به نسبت ایروان خنک تر خواهد بود. به طوری که دمای آب دریاچه در تابستان بین 18 تا 20 درجه سانتیگراد است. 

در هر زمانی که به دریاچه سوان سفر کنید، جاذبه ها و زیبایی های متفاوتی را خواهید دید:

بهار: اگر موسم بهار را برای گشت و گذار و تفریح در دریاچه سوان انتخاب کنید، پهنه سوان را به رنگ سبز آبی دلبرانه ای خواهید دید و بسته به زمان مراجعه امکانش هست که با شکوفه های بهاری یا مناظر سرسبز غافلگیر شوید.

تابستان: بهترین زمان برای تفریحات آبی و هیجانی پیش روی شماست. می توانید به ساده ترین شکل ممکن تن تان را به آب سوان بسپارید و یا سوار بر چتر بر فراز سوان پاراگلایدر برانید!

پاییز: گرچه هوا قدری سردتر از فصل تابستان است، با این حال هنوز نمی توان ماهی های کبابی سوان و مناظر زیباش را از دست داد.

زمستان: اگر زمستان را برای بازدید از سوان اختصاص دهید، با منظرهای سپید پوش، برفی و زیبا از بزرگ ترین دریاچه و مروارید طبیعت ارمنستان رو به رو خواهید شد. 

همان طور که دیدید در هر فصل با جلوه دلبرانه ای از طبیعت سوان رو به رو هستید و بهترین فصل سفر برای هر شخص می تواند متفاوت باشد؛ با این حال می توان گفت که بهار و تابستان، به سبب تفریحات متنوع و آب هوای دلپذیرشان، بهترین فصل بازدید و گردش در سوان هستند. 

Natallia Argishtin 
Ando Harutyunyan 

کجا بمانیم؟

در صورتی که بخواهید بازدید خود را از دریاچه زیبای سوان افزایش دهید و چند شب را کنار آن بگذرانید، باید بدانید گزینه های مختلف و متنوعی پیش روی شماست. 

 هتل ها و اقامتگاه های ساحلی اطراف دریاچه

می توانید اقامتی لوکس و خاطره انگیز را در کنار دریاچه سوان تجربه کنید. در این جا تعدادی از اقامتگاه ها و هتل های اطراف دریاچه معرفی شده اند:

  •  1- هتل و اقامتگاه هارسنگر | Harsnaqar Hotel: هتلی مجهز و با پارکی آبی که درست در نزدیکی شهر سوان و در ساحل دریاچه سوان قرار دارد. 
  • 2- بست وسترن بوهمین هتل ریزورت | BEST WESTERN Bohemian Resort Hotel
  • 3- مجموعه اقامتی تسوواسار | Tsovasar Family Rest Complex
  • 4- هتل لواش | Lavash Hotel

کلبه های اطراف دریاچه سوان

در اطراف دریاچه سوان و نزدیکی سواحل شمالی و سواحل شرقی کلبه های کوچک زیادی به چشم می خورند که در مقابل هتل ها، قیمت های مناسب تری دارند.

کمپینگ در اطراف دریاچه

اگر از طبیعت گردان حرفه ای هستید، دریاچه سوان گزینه های مخصوص به شما را دارد. می توانید با وسایل و تجهیزات لازم بیایید و در محوطه های کمپینگ چادر خود را برپا کنید. منتها داشتن وسایلی چون کیسه خواب و لباس مناسب را از قلم نیندازید.

هتل بوهمین
هتل و اقامتگاه هارسنگر
Artem Avetisyan 

امکانات دریاچه سوان

همان طور که در بخش های مختلف اشاره کردیم، دریاچه سوان از امکانات و خدمات رفاهی خوبی بهره مند است و از آن جمله می توان به موارد پیش رو اشاره کرد:

  • سواحل عمومی
  • کافه و رستوران: ماهی کبابی سوان را فراموش نکنید. 
  • کلبه جهت اقامت
  • پارکینگ رایگان
  • زمین بازی کودکان
  • زمین های ورزشی
  • سرویس بهداشتی
  • سطل زباله
  • ایستگاه کمک های اولیه و خدمات نجات
Photo by : Unknown
لوازم ضروری
دمپایی و صندل
عینک آفتابی
لباس اضافه
لباس نخی و خنک
کرم ضد آفتاب
کفش پیاده‌روی
کلاه آفتابگیر
لوازم پیشنهادی
آب آشامیدنی
تلفن همراه
دوربین
شارژر موبایل
لباس اضافه
میان وعده
نقشه یا GPS
وعده های غذایی
چادر مسافرتی
کوله پشتی
کیسه خواب

دسترسی به دریاچه سوان

همان طور که گفته شد، بهترین ساحل دریاچه سوان در نزیکی شهری به همین نام قرار دارد. بنابراین طبیعی است که بسیاری برای دسترسی به دریاچه، شهر سوان را مقصد خود قرار بدهند. برای آن که به شهر سوان یا دریاچه سوان بروید، می توانید از قطار، اتوبوس، ون و یا تاکسی های ایروان استفاده کنید. طبیعتا آخر هفته اطراف سوان جمعیت بیشتری خواهید دید و روزهای میانی هفته گردشگران و بومیان کمتری به چشم می خورند. 

قطار: از ایروان روزی دو بار قطارهایی به سوی سوان حرکت می کند. برای این کار کافیست به ایستگاه قطار ایروان مراجعه کرده و بلیت های ایروان-سوان را خریداری کنید.

اتوبوس: در مجموع ایروان سه ترمینال اتوبوس دارد که برای استفاده از اتوبوس های ایروان-سوان باید به ترمینال شمالی شهر، واقع در بزرگراه ایروان-سوان بروید. این ترمینال در حدود ۵ کیلومتری شمالی مرکز شهر ایروان قرار دارد. از این محل اتوبوس هایی را خواهید دید که شما را به دریاچه سوان می رسانند.

تاکسی: با استفاده از تاکسی نیز می توانید خود را به سوان برسانید که کرایه این مسیر برای هر کیلومتر حدودا 100 درام ارمنستان (11,294 تومان) خواهد بود. بنابراین مسیر تقریبا ۷۰ کیلومتری ایروان-سوان را می توانید با هزینه ای در حدود 7,000 درام ارمنستان (790,561 تومان) طی کنید.

تورهای دریاچه سوان: در صورتی که ترجیح می دهید یک راهنما، برنامه ریزی تفریحی و مسئولیت گردش شما در سوان را به عهده بگیرد، می توانید از تورهای دریاچه سوان استفاده کنید. بسته به آن که این تورها را از چه شرکتی خریداری می کنید، چند ساعته و هستند، چند نفر هستید و انتظار دارید چه خدماتی دریافت کنید، هزینه های مختلفی انتظار شما را می کشند. خوب است بدانید که هر چه تعداد نفرات شما بیشتر باشد، هزینه نهایی تور برای هر نفر کمتر خواهد شد.

آدرس: ارمنستان، استان گغارکونیک، دریاچه سوان

Address: Lake Sevan, Gegharkunik Province, Armenia

Photo by : Henrik Nikoghosyan

دیدنی های اطراف دریاچه سوان

  • پارک ملی دیلیجان | Dilijan National Park: فاصله 44 کیلومتری 

ورود به صفحه آشنایی با پارک ملی دیلیجان

Photo by : Unknown

در زیر ویدیویی جذاب از دریاچه سوان ارمنستان ببینید

 

اهمیت دریاچه سوان

اهمیت دریاچه سوان در نزد مردمان ارمنی و کشور ارمنستان به قدری است که عنوان «جواهر ارمنستان» را بر روی آن گذاشته اند و سوان را به عنوان گنجینه ملی می شناسند. خوب است بدانید که این دریاچه در کنار دریاچه های دیگری چون دریاچه ارومیه و دریاچه وان، از جمله دریاچه های مهم و معروف منطقه خاورمیانه است که زمانی این سه در محدوده پادشاهی کهن ارمنستان جای داشتند. امروزه هر کدام از این دریاچه ها، عنوان بزرگ ترین را در کشور مربوط، به خود اختصاص داده اند، یعنی دریاچه ارومیه، بزرگ ترین دریاچه داخلی ایران و دریاچه وان بزرگ ترین دریاچه ترکیه است. 

اهمیت دریاچه سوان را در قانونی که در سال 2001 وضع شد، می توان دید. در این قانون دریاچه سوان را به عنوان اکوسیستمی استراتژیک و ارزشمند از لحاظ زیست محیطی، اقتصادی، علمی، اجتماعی، پزشکی، فرهنگی، اقلیمی، زیبایی شناسی، تفریحی و معنوی اعلام کردند. 

فردریش پاروت، جهانگرد و طبیعی‌دان فرانسوی، کسی که توانست برای نخستین بار در طی تاریخ، کوه آرارت را در سال 1899 فتح کند، درباره دریاچه سوان این گونه می نویسد:

دریاچه سوان از دیرباز از احترام قابل توجهی در میان تمام ارمنیان برخوردار بوده و حتی می توان گفت که مردمان ارمنستان به گونه ای آن را مقدس می شمارند. به همین سبب است که در اطراف و سواحل دریاچه سوان کلیساها و صومعه های تاریخی بسیاری خواهید دید. از جمله دلایلی که در اهمیت دریاچه سوان در میان مردم نقش دارد، ماهی های قزل آلای این دریاچه است که سالیان سال رزق و روزی مردم را تامین می کردند. 

همان طور که فردریش پاروت اشاره کرد، اهمیت اقتصادی دریاچه سوان یکی از مهم ترین جنبه های این موهبت طبیعی است که از آن جمله می توان به تاثیر به سزای سوان در جذب گردشگران به منطقه اشاره کرد. همچنین دریاچه سوان منبعی برای آبیاری زمین های کشاورزی، ماهیگیری، تولید ارزان برق و محلی برای تفریحات آبی محسوب می شود. 

Photo by : Unknown

داستان پر فراز و نشیب دریاچه سوان 

سال ها دریاچه سوان با شکوه بی مثالش بر منطقه حکمرانی می کرد و چیزی نتوانست از تاثیرش بکاهد تا آن که در زمان حکومت اتحاد جماهیر شوروی، به صورت بی رویه ای از دریاچه سوان برای آبیاری زمین های آرارات و تولید برق هیدروالکتریک استفاده شد. نتیجه این استفاده ناصحیح بعدها در سوان دیده شد به طوری که سطح آب بزرگترین دریاچه ارمنستان حدود 20 متر کاهش یافت و چیزی در حدود 40% از حجم آب دریاچه از دست رفت. بعدها برای جبران این خسارت، دو تونل زیرزمینی حفر شد تا آب رودخانه های کوهستانی را به سوی دریاچه سوان منحرف کند. عملی کردن این تدبیر باعث شد تا کاهش سطح آب دریاچه کند شده و در مقابل، سوان به روزهای خوش گذشته نزدیک تر شود. البته مداخله های پیشین انسانی در برداشت آب دریاچه سوان، تغییراتی تدریجی را در اکوسیستم دریاچه به وجود آورده و باعث شده بود تا ابعاد سوان در عمق، وسعت و حجم کاهش یابد. باید بدانید در زمان های دور، دریاچه سوان از این هم وسیع تر بوده و مساحتی برابر با 1,416 کیلومتر مربع داشته است. همچنین عمق قبلی سوان در حدود 95 متر بوده و آبی با حجم 58.5 کیلومتر مکعب را در خود جای می داده است. 

متاسفانه تاثیرات منفی سواستفاده های انسانی از دریاچه سوان به همین جا ختم نمی شود و تمام این مجموعه کارها بر ارتفاع دریاچه از سطح دریا نیز تاثیر داشتند و موجب کاهش ارتفاعی 16 متری شدند.

از دیگر بی توجهی های انسانی که به دریاچه سوان ضربه وارد کرد، شکار بی رویه ماهی های معروف دریاچه، یعنی قزل آلای سوان است. در گذشته حدود 30% جمعیت ماهیان دریاچه سوان مختص به این نوع قزل آلای بومی بود، اما امروزه دیگری خبری از آن تعداد بالا نیست و می توان گفت در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند.

Photo by : Unknown

درباره نام دریاچه سوان

اجماع دانشمندان و متخصصان زبان و فرهنگ دانشگاهی بر این است که ریشه کلمه «سوان» به زبان اورارتویی (زبان کهن سرزمین ارمنستان) بر می گردد و از کلمه سوینیا (su(i)n(i)a) به معنی دریاچه گرفته شده است. خوب است بدانید که محققین این کلمه را بر روی کتیبه های باستانی و 2800 ساله منطقه آدزبرد در نزدیکی دریاچه سوان دیده اند، که این موضوع خود گواهی از ریشه کلمه سوان است. 

با همه این ها، نظر عموم مردم درباره معنی و ریشه نام دریاچه سوان چیز دیگری است. بسیاری از مردم معتقدند که سوان ترکیبی از دو کلمه سِو (سیاه: sev) و وان (مانند دریاچه وان) و یا ترکیبی مانند سِو (مشکی : sev) و وانک (به معنای کلیسا و صومعه) است. 

برخی از منابع روسی و اروپایی قرون نوزده و بیست از دریاچه سوان با نام های «سوانگا» یا «سوانج» یاد کرده اند. این نام ها در واقع ورژن روسی ترکیب سِو وانک (صومعه سیاه) هستند. 

جالب است بدانید که در متون تاریخی به جا مانده از زمان باستان تا قرون وسطی، همواره برای دریاچه سوان از کلمه «دریا» استفاده کرده و اغلب آن را با نام دریای گغام عنوان کرده اند. البته در دیگر کشورها و زبان ها، سوان نام دیگری داشته است. به طور مثال در زبان گرجی سوان را با نام گلاکونی (Gelakuni) و در زبان ترکی با نام گُکچا (Gokcha) عنوان می کردند که البته نام گکچا را اغلب در متون قرن هفدهمی اروپایی و روسی می توان دید.

Photo by : Unknown

قدمت دریاچه سوان

شاید جالب باشد بدانید که پیشینه دریاچه سوان به 25 تا 30 هزار سال پیش بر می گردد! البته اگر بخواهیم نگاه دقیق تری به پیشینه این پهنه وسیع بیاندازیم، متوجه خواهیم شد که نخستین جرقه پیدایش دریاچه سوان در دوره کواترنری و حدود دو و نیم میلیون سال پیش زده شده است. زمانی که در جریان ساخت و جا به جایی پوسته های زمین، دریاچه ای 10 برابر دریاچه کنونی پدید آمد.

Photo by : Unknown

افسانه های دریاچه سوان

در گذشته، پدیده های طبیعی شاخص، مانند کوه های بلند و دریاچه های بزرگ، همیشه مورد توجه عوام و مردم کوچه و بازار بوده اند و از آن جا که تاثیر بسیاری در زندگی آن ها داشتند، محمل مناسبی برای داستان سرایی و پیدایش افسانه های مختلف بودند. دریاچه سوان نیز از این قاعده مستثنا نیست و وقتی به گذشته و تاریخچه سوان نگاه می کنیم، با داستان های مختلفی رو به رو خواهیم شد.

یکی از این داستان ها به این شرح است:

  • روزی روزگاری در سال های دور، جنگی سخت میان مردم ارمنی و عرب ها درگرفت. لشکر عرب ها تا دریاچه و شبه جزیره پیش آمده بودند و لحظه به لحظه به حملات خود می افزودند و حلقه محاصره را تنگ تر می کردند. پادشاه وقت ارمنستان که آشوت نام داشت، بسیاری از سربازان خود را از دست داده بود و با اندکی از سپاهیان خود در جزیره تنها مانده بود. با آن که بسیاری از روستایی ها، ماهیگیرها و کشیش ها به نیروهای دفاعی پیوسته بودند، اما باز هم تعدادشان در برابر جنگجویان عرب به چشم نمی آمد. در همین هنگام بود که پادشاه آشوت از سر ناچاری و درماندگی با ماهیگیر خردمندی به مشورت نشست و از او خواست تا آشوت را نصیحتی بکند. پیرمرد که سال ها بود در آن منطقه زندگی می کرد، از شرایط آب و هوایی و مختصات خورشید به خوبی آگاه بود. پیرمرد رو به پادشاه آشوت کرد و با آرامشی تمام پاسخ داد: کافیست که صبح خیلی زود و در هنگام طلوع به سراغ لشکر دشمن بروید. آشوت حرف پیرمرد را جدی گرفت و طلوع فردا، قایق های جنگیِ سربازان ارمنی به سوی عرب ها حمله ور شدند. از آن جا که نور خورشید درست در پشت سربازان ارمنی قرار داشت، عرب ها قدرت بینایی خود را از دست دادند و به راحتی مغلوب شدند. ارمنی ها با قدرت هر چه تمام به عرب ها تاختند و کشته های بسیاری بر جا گذاشتند. ساعاتی بعد، اطراف دریاچه پر از جنازه های مشکی پوش عرب ها بود که باعث شد تا دریاچه سوان (مشکی) نام بگیرد.
Photo by : Henrik Nikoghosyan

کوتاه از پارک ملی سوان

پارک ملی سوان محدوده وسیعی از کشور ارمنستان، از جمله دریاچه سوان را در خودش جای داده است و یکی از چهار پارک حفاظت شده و ملی ارمنستان است. این پارک در سال 1978 میلادی تاسیس شد تا دریاچه سوان زیر نظر کارشناسان قرار بگیرد و این جواهر آبی رنگ و جذاب منطقه را از بی مهری ها و خشونت انسانی دور کنند. از زمانی که این منطقه به پارک ملی بدل شد، بسیاری از عوامل محیط زیستی منطقه مانند اکوسیستم ها مورد بررسی قرار گرفته اند و در حال حاضر حتا بر روی ماهیگیری دریاچه سوان نظارت می شود. 

همان طور که انتظار می رود این پارک ملی میزبان موجودات و گیاهان منحصر به فرد است که تنوع بسیار قابل توجهی هم دارند. به طور مثال نزدیک 1600 گونه گیاهی در این محدوده به چشم می خورند و شمار گونه های حیوانی نیز بیش از 300 گونه هستند. جالب آن که کلنی های حیوانی این پارک ملی در سرزمین های قفقاز و دنیا بی نظیرند.

Sergey Rogozin 

سخن آخر

دریاچه سوان ارمنستان یکی از مشهورترین جاذبه های این کشور است که از شهر ایروان نیز دسترسی نسبتا راحتی دارد. بنابراین توصیه می شود در طی سفر خود به این کشور، بازدید از این دریاچه را از دست ندهید.

شما تا به حال به دریاچه سوان رفته اید؟

تجربه شما از گردش در اطراف دریاچه و استفاده از تفریحات آبی بزرگ ترین دریاچه ارمنستان چگونه بود؟

دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید و اگر مایلید تا عکس ها و سفرنامه های‌تان در کارناوال منتشر شود، بر روی نوار سبز رنگ زیر کلیک کنید. 

کارناوالی شـــــــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.7

بررسی شده توسط زينب شيرازی

تفریحات و خوشگذرانی(عالی) 5
تنوع تفریحات آبی(عالی) 5
امکانات اولیه(خوب) 4

نقاط قوت

  • بزرگترین دریاچه ارمنستان
  • تنها پهنه آبی کشور ارمنستان
  • در نزدیکی پایتخت
  • دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی
  • دارای امکانات رفاهی خوب

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 3 رای

4.5

دوستان

2

زوج

1

آیا بازدید از دریاچه سوان ایروان را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
تفریح و خوشگذرانی(عالی) 4.5
تنوع تفریحات آبی(خوب) 4.3
نظافت و شرایط محیط زیستی(عالی) 4.5
امکانات اولیه(عالی) 4.8

دریاچه سوان ایروان را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
mehran ahmadi

ارمنستان جاهاي بسيار زيبايي براي ديدن داره اما ديدن اونها دوتا شرط داره

4.8

اول اينکه ادونچري بري ببيني دوم اينکه توي خرداد به اين کشور سفر کنيد يه نگاه به طبيعت خلوت و بکرش بندازين با هيچ جا عوضش نميکنين و بطور کلی اگه با تحقیق قبلی برید میتونید با قیمت مناسب بهترین تفریح رو انجام بدید و بیشترین لذت رو ببرید.

سفر با دوستان
تجربه سفر mehran ahmadi به دریاچه سوان ایروان

دقیقاوهمینطوره

انتشار: 22 مرداد 1403

پیشنهاد میکنید از قبل خونه ای اجاره کنیم یا همونجا میشه موارد بهتر پیدا کرد؟ در مورد تور و سفر زمینی با ماشین شخصی چه نظری دارید؟

انتشار: 10 اردیبهشت 1401

انتشار: 28 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
maryam ahmadi

4.3

جهت اطلاع دوستانی که ایروان را ندیدند عرض می کنم که شهر مدرنی نیست و حتی کمی خارج از مراکز توریستی جلوه شهر جالب نیست ولی آرامش مردم و برخورد خوب و مهربانی و توریست پذیری خوب آنها و زیبایی و نظم قسمت های خوب شهر سفر لذت بخشی و خاطره انگیزی برای شما ایجاد می کنه

سفر با همسر
تجربه سفر maryam ahmadi به دریاچه سوان ایروان

انتشار: 28 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
Yvette

دریاچه سوان

سلام ، خیلی قشنگ و عالی بود

سفر با دوستان
تجربه سفر Yvette به دریاچه سوان ایروان

انتشار: 11 اردیبهشت 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

اعظم امامي
پرسش:

سلام روز بخیر من در هتل ملکه رنجینه اقامت دارم وبخوام با اتوبوس به دریاچه سوان برم چی کار کنم وکدوم ایستگاه ها وکجا سوار بشم

انتشار: 07 دی 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست