کارناوال - راهنمای سفر

روستای ماخونیک

استان خراسان جنوبی، شهر سربیشه

3.1

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 6 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

3 تا 10 ساعت

ساعت دسترسی

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره روستای ماخونیک

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

مهدیه اکبری پارسا

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

12 تیر 1397

به روز رسانی

18 آبان 1398

معرفی /

روستای ماخونیک | سرزمین لی لی پوت های ایران

هر جاذبه ای دلیلی برای شهرت و جذابیت دارد و بنا به ویژگی منحصر به فردی مردم را برای سفر و گردش به سوی خود دعوت می کند. یکی، بلندترین آبشار جهان است و یکی دریاچه ای پنهان در میان انبوه جنگل ها، قدمت دیگری به درازای تاریخ آدمی می رسد و آن یکی سازه ای شگفت انگیز با معماری و تزییناتی بی نظیر که همه را به تحسین و شگفتی وا می دارد. بر اساس این ویژگی ها و جذابیت ها هر فردی بنا به سلیقه، روحیه و علاقه خود، راهی یکی از این جاذبه ها و مقاصد می شود و از زیبایی ها و دیدنی های آن استفاده می کند و تجربه جدیدی به دست می آورد. 

سرزمین ما ایران نیز پر است از جاذبه هایی با شگفتی ها و ویژگی های خاص؛ دیدنی ها و مقاصدی که تعدادی از آنها به شهرت رسیده اند و طرفداران زیادی دارند و بسیاری نیز در گوشه ای خفته و منتظر کشف شدن هستند. امروز در کارناوال می خواهیم به یکی از جاذبه های خاص و مرموز کشور سری بزنیم و از اسرار آن سر در بیاوریم. قصد داریم همراه شما به روستای ماخونیک در شهر سربیشه استان خراسان جنوبی سفر کنیم و با ویژگی های منحصر به فرد آن بیشتر آشنا شویم. ما را همراهی کنید.

ورود به صفحه معرفی روستاهای ایران

Photo by : Unknown
Photo by : damoon_62

چرا روستای ماخونیک؟


  • این روستا به سرزمین لی لی پوت های ایران یا سرزمین آدم کوچولوها شهرت دارد.
  • به دلیل معماری خاص خانه های این روستا داستان ها و افسانه های بسیاری پیرامون آن شکل گرفته است. 
  • اینجا می توانید با فرهنگ و شیوه زندگی منحصر به فرد مردم ماخونیک آشنا شوید.
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 

آشنایی با روستای ماخونیک | سرزمین لی لی پوت های ایران 

در طول تاریخ آدم ها همیشه داستان هایی در مورد آدم کوچولوها یا غول ها ساخته و در شب های سرد زمستان یا روزهای بلند تابستان آنها را برای هم تعریف کرده اند. مساله ای که برای خیلی ها افسانه به نظر می رسد و آن را باور ندارند و خیلی های دیگر اما معتقدند جایی در این کره خاکی لی لی پوت ها- معروفترین آدم کوچولوهای دنیا در داستان گالیور- مشغول گذران زندگی اند. در گوشه ای از کشورمان نیز در سال های اخیر روستایی به نام ماخونیک مشهور شده است که از آن با نام سرزمین لی لی پوت های ایران یا سرزمین آدم کوچولوها یاد می کنند؛ روستایی تاریخی با 400 سال قدمت در استان خراسان جنوبی و در نزدیکی مرز افغانستان که شهرت بسیاری پیدا کرده و رازها و افسانه های زیادی را در خود جای داده است. بسیاری از این روستا به عنوان یکی از هفت روستای شگفت انگیز جهان یاد می کنند و خیلی ها برای دیدن آدم کوچولوها راهی اینجا می شوند؛ اما این تنها دلیل شهرت ماخونیک نیست، اینجا برای معماری خاص خانه های قدیمی خود و فرهنگ و آداب و رسوم مردمش نیز بسیار معروف شده است. در ادامه همراه مان باشید تا برای تان پرده از رازها و رمزهای روستای ماخونیک برداریم و شما را با ویژگی های خاص آن بیشتر آشنا کنیم. 

موقعیت جغرافیایی

روستای ماخونیک روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان سربیشه است و در منطقه ماخونیک و دهستان دُرُح قرار دارد. فاصله روستا با شهر بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی به 130 کیلومتر می رسد و در 20 کیلومتری شمال نهبندان واقع شده است. فاصله آن با افغانستان 35 کیلومتر است و برای رسیدن به آن باید 78 کیلومتر از شهر سربیشه به سمت شرق حرکت کرد. ارتفاع این روستا از سطح دریا به 1583 متر می رسد. خود منطقه ماخونیک نیز 12 روستا دارد و روستای ماخونیک بزرگترین آن محسوب می شود. 

ورود به صفحه اماکن اسرارآمیز

Photo by : Unknown
Photo by : Amin Rahmani | IRNA

لی‌لی پوت‌ها واقعی اند؟ | رازها و رمزهای ماخونیک 

جذابترین بخش و ویژگی روستای ماخونیک بر خلاف دیگر روستاها مردم آن و حرف و حدیث هایی ست که پیرامون شان شکل گرفته است؛ مردمی که اصالتی افغان دارند و چند صد سال پیش به این منطقه کوچ کردند و پایه های زندگی شان را در اینجا شکل دادند؛ اما اصل داستان در مورد این روستا چیست و صحبت هایی که در مورد آدم کوچولوهای ماخونیک می شود تا چه اندازه صحت دارد؟ به طور کلی دو موضوع در شکل گیری افسانه ها پیرامون آدم کوچولوهای ماخونیکی دخالت دارد؛ یکی وجود شواهدی مبنی بر قد کوتاه افراد این روستا و دیگری خانه هایی با دیوارها، درها و سقف هایی بسیار کوچک و کوتاه. همراه ما بمانید تا به طور کامل از پشت پرده این راز برای تان بگوییم.

دلیل قد کوتاه ماخونیکی ها چیست؟ 

 در حدود 400 سال پیش فردی به نام احمدخان به همراه طایفه و خانواده خود بنا به دلایلی نامعلوم شهرش (در افغانستان فعلی) را ترک می کنند و راهی دیار دیگری (در ایران فعلی) می شود. آنها در جستجوی مکانی برای زندگی به منطقه ماخونیک پناه می آورند و در این سرزمین ساکن می شوند. دیاری خشک و گرم در میان کوه ها و دشت های شرقی ایران، خانه آنها می شود و پایه های امروزی روستای ماخونیک در آن شکل می گیرد. احمدخان و خانواده اش با همت خود و با استفاده از مصالحی که در همان منطقه وجود داشت دست به کار می شوند و خانه هایی منحصر به فرد برای خود می سازند. خانه هایی که معماری آنها بعدها به یکی از ویژگی های شاخص روستا تبدیل می شود و در طول چند صد سال به همان شکل اولیه اش باقی می ماند. (در ادامه همین مطلب به بررسی کامل معماری خانه های روستای ماخونیک می پردازیم.) کم کم بر جمعیت مردم این منطقه اضافه می شود و روستا در میان بی خبری افراد دیگر گسترش پیدا می کند.

ماخونیک از آنجایی که در منطقه ای خشک بدون امکان کشاورزی با پوشش گیاهی ضعیف و مراتع کم قرار دارد تهیه غذا در آن به سختی امکان پذیر است. تعدادی از مردم روستا در آن روزگار دامدار بودند؛ اما به دلیل نبود غذای مناسب برای دام ها به تعداد آنها اضافه نمی شد و به همین دلیل اهالی نیز در طول سال نمی توانستند از گوشت برای غذای روزانه شان استفاده کنند. تنها دسترسی مردم به غذا و خوراکی، درخت های عناب، شلغم، گندم، جو و خنجه کوهی (پسته کوهی یا بنه کوهی) بود که در کوه های اطراف می رویید. غذایی که با پسته کوهی یا مخلوط کشک و شلغم به همراه نان درست می شد قوت غالب روزانه ماخونیکی ها بود و از همان برای سیر کردن شکم شان استفاده می کردند. از طرفی هم دسترسی ماخونیک به شهرهای اطراف بسیار سخت بود و وسیله ای برای گذر از گردنه کوه ها در اختیار مردم قرار نداشت. همین باعث شده بود تا ماخونیک تا حدود صد سال پیش ناشناخته و دورافتاده بماند، عده کمی از وجود آن خبر داشته باشند و مردم نتوانند برای خرید غذای مورد نیازشان به شهرها و روستاهای دیگر به راحتی رفت و آمد کنند. این ها همه دست به دست هم دادند و در طول سال ها باعث شدند تا مردم ماخونیک نتوانند به دلیل فقر غذایی، به اندازه افراد بالغ و معمولی رشد داشته باشند و کوتاه قد باقی بمانند؛ قدی که در بهترین حالت و به ندرت به یک و نیم متر می رسید و بیشتر مردم 130 سانتی متر قد داشتند. 

"البته گفته می شود قد کوتاه ماخونیکی ها تنها مربوط به یکی از طایفه های آنها به نام طایفه غلام محمدرضا بخش بوده است و بقیه مردم قد معمولی داشتند، قد مردم این طایفه نیز به مرور زمان بعد از ازدواج با مردم دیگر و تغذیه بهتر بلندتر شد." 

آیا ماخونیکی ها هنوز هم لی لی پوتی هستند؟ 

در حدود صد سال پیش، مردم دیگر نقاط متوجه وجود این روستا شدند و در حدود 70 سال پیش جاده ای به اینجا کشیده شد. وسایل نقلیه راه شان را به منطقه باز کردند و همراه آنها مواد غذایی مانند مرغ و برنج به این روستا راه پیدا کرد. احمد رهنما یکی از اهالی ماخونیک در این مورد گفته است: 

"وقتی که ماشین ها به روستا آمدند مردم توانستند به شهرهای نزدیک دسترسی پیدا کنند و چیزی بیشتر از کشک-بنه بخورند." 

رفت و آمد مردم ماخونیک به شهرهای نزدیک باعث شد تا آنها هم مثل دیگر مردم بتوانند لباس بخرند، در شهر دنبال کار بگردند، پول جمع کنند و با دست پر به خانه های شان برگردند. کم کم این رفت و آمدها در تغذیه، رشد، سلامت، نحوه پوشش، فرهنگ، مصالح خانه، معماری و خیلی موارد دیگر در روستا تاثیر گذاشت و باعث شد تا مردم این دیار هر چه بیشتر به مردم جاهای دیگر ایران شباهت پیدا کنند. این روزها غذاهایی از جمله کشک، قلور، کورگی و کاچی رایج ترین غذاهای مردم را تشکیل می دهند که در بین آنها، کاچی که بیشتر از شلغم درست می شود مهمترین خوراک اهالی به شمار می رود. امروز بیشتر ماخونیکی ها قد و وزنی معمول دارند و زندگی شان به آسانی به پیش می رود. هر چند تا برقراری رفاه نسبی اینجا راه طولانی مانده است. 

سندی از کوتاهی قد ماخونیکی ها در قدیم

در سال 2005 یک جسد مومیایی شده 25 سانتی متری در این منطقه پیدا شد. کارشناسان تعیین کردند که این مومیایی پیدا شده به بچه ای تعلق دارد که تقریبا 400 سال پیش مرده است. مساله ای که نشان می دهد ساکنان ماخونیک در آن زمان حتا خیلی کوتاهتر بودند.

Photo by : Amin Rahmani | IRNA

معماری خاص خانه های ماخونیک 

دومین مساله ای که به وجود افسانه آدم کوچولوها در ماخونیک دامن می زند، وجود خانه های خاص این روستا با معماری و اندازه های عجیب غریب آن است. زمانی که در کوچه پس کوچه های این روستا می گردید، سازه هایی با درها و دیوارهایی بسیار کوچک شما را شگفت زده و متعجب می کند و از خودتان می پرسید آیا واقعا در گذشته در این خانه ها کسی زندگی می کرد؟! آیا داستان آدم کوچولوها حقیقت دارد؟!

برای اینکه تصویر بهتری از موقعیت به شما بدهیم اجازه دهید تا ابتدا معماری این خانه ها را برای تان توصیف کنیم. 

 امروزه در حدود 200 خانه قدیمی در بافت قدیم ماخونیک وجود دارد که 70 تا 80 درصد آنها به طرز شگفت آوری کوچک هستند. طول و عرض این خانه ها بیشتر بین 1.5 تا 3 متر تا 3 در 5 متر است و ارتفاع سقف ها نیز در بیشترین حالت به 1.5 متر می رسد. خانه ها در دامنه تپه ها ساخته شده اند، به هم فشرده هستند و در گودی زمین قرار دارند. کف هر خانه تا یک متر از سطح زمین پایین تر است و تنها یک پنجره کوچک به اندازه کف دست دارد. درهای ورودی هر کدام از این خانه ها نیز بسیار کوچک هستند به طوری که بسیاری حتا با وجود خم شدن نمی توانند از میان آن عبور کنند. اغلب دو پله شما را به داخل خانه می برد. خانه ای بسیار بسیار ساده که با سنگ، چوب و کاهگل ساخته شده اند. این خانه ها هر کدام تنها یک فضای کوچک برای نگهداری از جو و گندم- که به آن کَندیک می گویند- و یک اجاق کوچک هیزمی برای پخت غذا- که به آن کُرِشک می گویند- و چند اتاق بسیار بسیار کوچک برای نگهداری از حیوانات و دیگر وسایل دارند. به اتاق و خانه اصلی هم که در حکم اتاق پذیرایی، اتاق خواب، پخت و پز، کارگاه بافندگی و ... بود خانه آدمی یا خانه نشست می گفتند. امکان داشت فردی با یک، دو یا سه همسر به همراه سه، چهار، ...، هفت و هشت فرزندش در یکی از همین خانه های کوچک زندگی و در همان یک اتاق از میهمان هایش پذیرایی کند. 

خانه هایی هم وجود داشت که مردم از آنها برای اقامت بهار و تابستانه استفاده می کردند. تفاوت این خانه ها با خانه های زمستانه در آن بود که در ساخت سقف آن از کاهگل استفاده نمی کردند و آن را با برگ گیاهان مختلف می پوشاندند. 

 این کوچکی در و دیوارها و سقف باعث شد تا مردم به این افسانه برسند که لی لی پوتی ها اینجا زندگی می کردند؛ اما حقیقت چیز دیگری است. 

چرا خانه های ماخونیک این اندازه کوچک هستند؟ 

دلیل اول ساخت خانه های این منطقه در این اندازه، سرمای شدید هوا در فصل های سرد سال و شب هاست. از آنجایی که هیزم به سختی در این اطراف پیدا می شد و می شود، مردم به سختی می توانستد خانه های شان را گرم کنند. به همین دلیل مجبور بودند تا جایی که می توانند خانه های شان را کوچک بسازند تا با همان مقدار کمِ هیزم‌، فضای کوچک خانه را گرم نگاه دارند. از طرفی وجود پنجره و درِ کوچک باعث می شد تا گرمای کمتری از خانه بیرون برود و سرمای کمتری هم از بیرون به داخل بیاید. در اصل کارکرد پنجره های این خانه ها تنها برای این بود که نوری از بیرون به داخل تابیده شود تا اهالی خانه متوجه شوند روز شده است یا هنوز ستاره ها در آسمان می درخشند. بیشتر درها نیز به سمت جنوب ساخته شده بودند تا از ورود بادهای شمالی به داخل خانه جلوگیری کنند. 

در کنار این نبود حیواناتی مانند الاغ، گاو، اسب و ... در این منطقه باعث شده بود که اهالی نتوانند برای آوردن سنگ های بزرگ و مصالح بهتر به قسمت های دورتر بروند. آنها مجبور بودند تا با دست خود مصالح خانه شان را از کیلومترها دورتر همراه بیاورند؛ موضوعی که موجب می شد مردم از حداقل مواد برای ساخت خانه استفاده کنند.

امروزه اما ماخونیکی ها به ساخت خانه های معمولی که در تمام ایران ساخته می شوند روی آورده اند و دیگر در خانه های قدیمی خود زندگی نمی کنند.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

سرگذشت روستا

در برخی منابع آمده است که قدمت روستا و منطقه ماخونیک به هزاران سال پیش باز می گردد و این روستا تاریخ کهنی دارد. یکی از شواهد این ادعا نیز سنگ نگاره ای ست که در نزدیکی قنات ماخونیک کشف شده و نقش چوپان و بزی بر روی آن دیده می شود. البته این نقش طی سال ها به دلایل مختلف مانند باران، دخالت انسان و باد تا حد زیادی از بین رفته و چیز زیادی از آن باقی نمانده است. به غیر از این سابقه مکتوب دیگری در مورد تاریخ این روستا وجود ندارد. تنها "کلنل چارلز ادوار دبیت" در کتاب سفرنامه خراسان و سیستان در دوره ناصرالدین شاه اشاره هایی به منطقه ماخونیک کرده است. 

به نظر می رسد در زمان های خیلی دور مردم این روستا دامدار و کوچ نشین بودند و در طول زمان یکجانشین شده اند. از دیگر آثار منطقه ماخونیک می توان به بنای برج و قلعه، برج گل انجیر، منزل سرگردونی و نادر مرده اشاره کرد. برج سنگی در میان دیگر دیدنی های روستا شهرت بیشتری دارد و در نقاط مرتفع تر آن ساخته شده است. نحوه جای گیری آن به صورتی بوده که بتوان از آن به عنوان برج دیده بانی استفاده کرد و از آمدن دشمن و افراد دیگر به داخل روستا مطلع شد. 

 بیمارستان صحرایی روستا 

در سه کیلومتری روستای ماخونیک سوراخی عجیب در زمین وجود دارد که مردم محلی از آن با عنوان قرنطینه یاد می کنند و در حکم بیمارستانی صحرایی برای آنها بوده است. پیش از اینکه ماخونیک راه ارتباطی با دیگر نقاط کشور داشته باشد مردم محلی، آنهایی که به بیماری آبله مبتلا شده بودند را به این مکان می آوردند و تا برطرف شدن بیماری یا مرگ فرد از او در اینجا نگهداری می کردند. هر فردی هم که از آبله جان سالم به در برده بود به عنوان پرستار از بیماران دیگر مراقبت می کرد. اکثر مردم نیز به دلیل رفت و آمد با افغانستان به این بیماری مبتلا می شدند. 

برج سنگی ماخونیک
Photo by : Unknown
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 

فرهنگ و مردم 

اهالی این روستا به مانند دیگر روستاها و شهرهای ایران آداب و رسوم خاص خود را دارند که در این قسمت به بررسی آن می پردازیم؛ اما بهتر است پیش از بررسی فرهنگ مردم این دیار اطلاعاتی در مورد خود این اهالی به دست بیاوریم. 

مردم روستای ماخونیک

اهالی این روستا مسلمان و سنی مذهب -حنفی- هستند و بر اساس آخرین سرشماری سال 1395 تعداد آنها به 787 تن می رسد. همان گونه که پیش از این نیز گفتیم تبار مردم ماخونیک به افغانستان باز می گردد و به مانند بیشتر مردم این دیار به زبان فارسی و با لهجه ای خاص تکلم می کنند. شغل اصلی مردم روستا دامداری است و در کنار آن به صورت مختصر کار کشاورزی نیز انجام می دهند. بیشتر محصولات کشاورزی ماخونیک شامل گندم، سیر، جو، شلغم، چغندر و زردک می شود و مردم این منطقه به میزان محدودی گوجه فرنگی، پیاز و زعفران نیز کشت می کنند. باغداری در این منطقه چندان رواج ندارد و تنها تعدادی درخت عناب، توت، انجیر، انار، سیب، انگور و بادام در نزدیکی جوی های آب و قنات روستا کاشت می شود. تعدادی از اهالی نیز در معادن سنگ نزدیک به ماخونیک مشغول به کار هستند و تعدادی دیگر نیز به دلیل خشکسالی و بیکاری، برای کار به شهرهای اطراف مراجعه می کنند. 

در کنار اینها زنان روستا نیز پیشه قالیبافی را در پیش گرفته اند و اقتصاد خانواده را با هنر دست خود می چرخانند. 

آداب و رسوم ماخونیکی ها 

اگر بخواهیم از فرهنگ و آداب و رسوم ماخونیکی ها سخن بگوییم می توانیم به مراسم مختلف روستا اشاره کنیم. مراسمی مانند جشن عروسی و نامزدی- مراسم ماه رمضان، عید فطر و قربان و رسم باران خواهی که متاسفانه اطلاعات چندانی از نحوه برگزاری آنها در گذشته و امروز نداریم ولی به احتمال زیاد به شیوه اقوام سنی نشین افغانستانی اجرا می شده است.

تنها سنتی که از آن اطلاعات اندکی وجود دارد سنت ناف بری ست که تا چندین سال پیش بین مردم ماخونیک رواج داشت. بر اساس این سنت هر زمانی که دختری در روستا به دنیا می آمد، اهالی برای چشم روشنی و تبریک به خانه نوزاد تازه متولد شده می رفتند. همان زمان نیز از بین پسرهای فامیل یکی را برای ازدواج با نوزاد تازه متولد شده انتخاب می کردند تا وقتی که هر دو به سن قانونی رسیدند با هم عروسی کنند. به این کار ناف بری می گفتند که در اصطلاح به این معنی ست که ناف نوزاد دختر به نام آن پسر بریده شده است و آن دختر با هیچ کس دیگری نمی تواند ازدواج کند. البته این رسم دیگر در میان اهالی رایج نیست و به دست فراموشی سپرده شده است. 

نکته جالبی که می توان به آن اشاره کرد عدم مصرف هر گونه دخانیات بین اهالی این روستاست. ماخونیکی ها کشیدن سیگار و دیگر دخانیات را گناه می دانستند و هنوز که هنوز است این کار را ناپسند می دانند و دست به سیگار و مواد مخدر دیگر نمی برند. 

شایعه هایی که در مورد فرهنگ و مردم ماخونیک رواج دارد 

البته موارد دیگری هم وجود دارد که گفته می شود اهالی اینجا مصرف آنها را گناه می دانستند؛ اما این حرف چندان درست نیست. مثلا گفته می شود که ماخونیکی ها تا 50 سال پیش چای نمی نوشیدند یا گوشت و برنج نمی خورند به دلیل اینکه مصرف آن حرام و گناه بوده است درحالیکه این شایعه ها پایه و اساس درستی ندارند. ماخونیکی ها به دلیل فقر شدید توان خرید چای، گوشت و برنج را نداشتند. گوشت و برنج برای آنها در حکم دارویی بسیار قوی بود و تنها به عنوان درمانی برای بیماری های سخت از آن استفاده می کردند. اهالی اینجا تنها سالی دو بار می توانستند خوراکی از گوشت بخورند و این گوشتی بود که از نذر یکی از اهالی با وضعیت مالی بهتر به دست شان می رسید. مردم ثروتمندتر روستا نیز سالی دو بار از گوشت استفاده می کردند. امروزه اما تعداد دفعات استفاده مردم از گوشت بیشتر شده است. 

شایعه دیگری که در مورد اهالی این روستا وجود دارد به تماشای تلویزیون در ماخونیک باز می گردد. گفته می شود تا چند سال پیش مردم اجازه ورود تلویزیون به روستا را نمی دادند و حضور آن در محیط خانه شان را نشانه ای از وجود شیطان می دانستند، به همین دلیل نمی گذاشتند کودکان پای برنامه های تلویزیونی بنشینند و جادو شوند. هرچند پرس و جو های محلی نشان می دهد، این صحبت ها نیز پایه و اساس چندان درستی ندارند. 

Photo by : Unknown
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 
Hamid Gordan 

لباس مردم ماخونیک 

پیش از باز شدن راه ها و توانمندتر شدن مردم برای خرید لباس از شهرهای اطراف، ماخونیکی ها لباس های دستباف خودشان را می بافتند و می پوشیدند. اهالی اینجا چه مرد و چه زن تعریف می کنند که مادران و پدران شان به دلیل کمبود منابع مالی به آنها آموزش می دادند تا لباس خودشان را ببافند و کفش خودشان را درست کنند و تقریبا همه این کار را بلد بودند. جنس اصلی لباس مردم نیز پارچه های ضخیم کرباس بود، هرچند از 20 سال پیش دیگر لباس هایی از جنس کرباس در ماخونیک بافته نمی شود. امروزه بیشتر مردم برای تهیه لباس به شهر می روند و تنها عده کمی لباس هایی از جنس کرباس می پوشند. 

آموزش در ماخونیک 

از نکات جالبی که در ماخونیک به چشم می خورد، اهمیت دادن مردم این دیار به آموزش کودکان از قدیم بوده است. در گذشته اهالی، مکتب خانه بزرگی را در دل روستا ساخته بودند و کودکان را برای آموزش قرآن به آنجا می فرستادند. بچه ها در این مکتب خانه قواعد خواندن قرآن را یاد می گرفتند و با ترجمه و محتوای آن آشنا می شدند. 

متاسفانه تا سال 1336 امکان یادگیری مطلب دیگری برای بچه ها نبود تا اینکه در این سال نخستین مدرسه ابتدایی در روستا ساخته شد. در سال 1397 نیز دوره راهنمایی برای اولین بار در یکی از کلاس های ابتدایی ماخونیک برگزار شد. امروزه بسیاری از بچه های روستا برای ادامه تحصیل به روستاها و شهرهای اطراف مراجعه می کنند.

Amin Rahmani | IRNA 
مکتب خانه ماخونیک
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 
Amin Rahmani | IRNA 

اقامت و امکانات 

در حال حاضر امکان اقامت در روستای ماخونیک وجود ندارد؛ اما شما اگر قصد شب مانی دارید می توانید از هتل یا مهمانخانه شهر بیرجند استفاده کنید. بیرجند در فاصله 131 کیلومتری ماخونیک قرار گرفته است. 

امکانات

مسیر آسفالته رسیدن به روستا

آب شرب، برق

خانه بهداشت

مدرسه ابتدایی و مکتب خانه

حمام

مغازه های خواربار فروشی، قصابی، نانوایی

تعمیرگاه های موتور و جوشکاری

برای غذا چه کنیم؟

متاسفانه هنوز امکانات مناسب برای گردشگران در این منطقه فراهم نشده است، به همین دلیل بهتر است طوری زمان بندی کنید که برای ناهار یا شام به سربیشه برگردید یا اینکه غذا همراه خود ببرید.

Photo by : Amin Rahmani | IRNA
Photo by : Unknown

فصل سفر

در هر فصل که به ماخونیک سفر می کنید توجه داشته باشید شب های اینجا بسیار سرد می شود، پس اگر تا غروب اینجا می مانید حتما و حتما لباس گرم همراه ببرید. 

بهار: یکی از فصل های خوب برای سفر به ماخونیک به شمار می رود. 

تابستان: تابستان های ماخونیک بسیار گرم و خشک است و اصلا زمان خوبی برای بازدید از روستا نیست. 

پاییز: آب و هوای روستا در پاییز بسیار ملایم و دلچسب است و هوای خنک و تازه آن شما را به وجد می آورد. 

زمستان: ماخونیک زمستان های بسیار سخت و سردی دارد، بهتر است سفرتان را به زمان دیگری موکول کنید. 

Photo by : Amin Rahmani | IRNA

مسیر دسترسی 

آدرس: استان خراسان جنوبی، شهر سربیشه، روستای ماخونیک

اگر می خواهید به ماخونیک سفر کنید بهتر است خودتان را به شهر بیرجند برسانید. راه بیرجند را به سمت شرق و به سمت شهر سربیشه ادامه دهید و از آنجا راه روستای درح را در پیش بگیرید. کمی که پیش رفتید مسیر را به سمت فرعی روستای توتک و سفال بند ادامه دهید. روستای ماخونیک بعد از روستای سفال بند قرار دارد.

Photo by : Unknown

وجه تسمیه ماخونیک 

اما چرا به این روستا ماخونیک می گویند. سه روایت برای نام ماخونیک وجود دارد. برخی می گویند اینجا به دلیل آب و هوای خنکی که داشته به این نام خوانده می شود. 

از طرفی دیگر گفته می شود به دلیل شکافی که در کوه نزدیک روستا وجود دارد به آن ماد ِخونیک می گویند. عده ای هم بر این باورند که ماخونیک از دو کلمه ماه و دخونیک (به زبان پهلوی) تشکیل شده است و به معنای سرزمین ماه است. 

Photo by : Amin Rahmani | IRNA
Photo by : Amin Rahmani | IRNA

سخن آخر 

 امروز به همراه شما به روستای افسانه ای ماخونیک در خراسان جنوبی سری زدیم و به رازها و رمزهایی که در مورد این مکان وجود دارد پی بردیم. از مردم ماخونیک اطلاعات بیشتری کسب کردیم و با این گوشه از ایران بزرگ بیشتر آشنا شدیم. 

نظر شما در مورد روستاهایی نظیر ماخونیک چیست؟ از دید شما چگونه گردشگری می تواند به این روستاها کمک کند؟ آیا تا کنون از این منطقه و اهالی آن اطلاعاتی داشتید؟

دیدگاه و پیشنهادهای تان را با ما و دوستان کارناوالی تان به اشتراک بگذارید. اگر هم تجربه سفر به ماخونیک را دارید می توانید از لینک زیر عکس ها و سفرنامه تان را برای همیشه در کارناوال جاودانه کنید. 

ورود به صفحه کارناوالی شــــــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.3

بررسی شده توسط مهدیه اکبری پارسا

امکانات اولیه(خوب) 4
رفتار بومیان منطقه(عالی) 5
سهولت در دسترسی(خوب) 4

نقاط قوت

  • آشنایی با فرهنگی متفاوت و خاص در روستای ماخونیک
  • سفر به جاذبه ای متمایز و رازآلود در ایران زمین

نقاط ضعف

  • تبلیغات و اطلاع رسانی ضعیف

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 6 رای

3.1

دوستان

1

آیا بازدید از روستای ماخونیک را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
امکانات اولیه(بد) 1.9
رفتار بومیان منطقه(خوب) 4.3
سهولت در دسترسی(معمولی) 2.9
نظافت(معمولی) 2.6

روستای ماخونیک را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

1

سلام .به نظر من باید دولت به اینجور مناطق رسیدگی کنه.اینکه میگن مردم ماخونیک اصالتا افغانی اند به نظرم درست نیست.چون همه مردم اون روستا شناسنامه دارن.ماخونیک با وجود نداشتن اینترنت و بازار و خیلی چیزای دیگه.اما آرامش و صفا و صمیمیت توش موج میزنه که به نظر من خیلی قشنگه.مردم روستا ،مردمی خداشناس و باایمان و متدین به مذهب و پایبند به آداب و رسوم خودشان هستند.بی ریا ،ساده باصفا مهربان خوش قلب بی کلک هستند‌.

تجربه سفر undefined به روستای ماخونیک

انتشار: 30 اردیبهشت 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
آرش بروجردى

4.3

مردمان بسیار مهربان و ساده و مهمان نواز داره . در این روستا میتونید از مناظر بسیار زیبایی دیدن کنید .

تجربه سفر آرش بروجردى به روستای ماخونیک

انتشار: 04 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
حسن فقیه

2.6

خیلی زیبا و دیدنی ولی امکانات اولیه صفر هست .

تجربه سفر حسن فقیه به روستای ماخونیک

انتشار: 04 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

على اينانلو
پرسش:

با عرض سلام و مسته نباشید میخواستم راهنماییم کنید که با تور بریم به این منطقه بهتر هست یا با خودرو شخصی و بصورت خانوادگی یا دوستانه ؟ از نظر اقامت هم ممنون میشم بهم کمک کنید .

مهدیه اکبری پارسا
در پاسخ به على اينانلو:

دوست عزیز سلام 

شرایط سفر با تور با شرایط سفر با خودروی شخصی بسیار متفاوت است و انتخاب هر کدام از آنها بسته به روحیات شما، هزینه ای که می خواهید برای سفر به اینجا انجام دهید و روزهایی که می خواهید برای این سفر اختصاص دهید فرق می کند. برای اقامت نیز خوب است بدانید در خود روستا امکان شب مانی ندارید و باید برای این کار به شهرهای اطراف این روستا مراجعه کنید. 

انتشار: 06 اسفند 1398

انتشار: 04 اسفند 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست