کارناوال - راهنمای سفر

خانه موزه مقدم تهران

تهران، خیابان امام خمينی، بعد از شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 251

4.3

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 19 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 3 ساعت

ساعت دسترسی

امروز پنج‌شنبه 10:00 صبح تا 18:00

شماره تماس

هزینه ورودی

30000 تومان

همه چیز درباره خانه موزه مقدم تهران

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

نسیم امینی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

12 بهمن 1398

به روز رسانی

06 فروردین 1402

معرفی /

خانه موزه مقدم تهران | از گرانترین خانه های جهان

در این مطلب می‌خواهیم به معرفی خانه موزه مقدم تهران بپردازیم و بخش‌های مختلف آن را به شما معرفی کنیم. از تاریخچه این بنای ارزشمند می‌گوییم و فضای آن را برای‌تان شرح می‌دهیم. همچنین چندی از تصاویر خانه موزه مقدم تهران را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا فضای درونی این جاذبه را بهتر بشناسید. در نهایت هم اطلاعاتی از قبیل آدرس خانه موزه مقدم ، موقعیت آن روی نقشه، امکانات و قیمت بلیت این بنا را ذکر می‌کنیم تا پیش از بازدید، تمام اطلاعات لازم را داشته باشید. با ما همراه شوید. 

Photo by : Unknown

چرا خانه موزه مقدم ؟


  • از این بنا به عنوان یکی از گران‌ترین خانه‌های جهان و جاذبه های تهران یاد می‌شود.
  • کلکسیون‌های ارزشمندی از آثار تاریخی، صدف، لوازم دراویش و ... در این خانه نگهداری می‌شود.
  • در خانه مقدم دیواری به نام دیوار تجدد وجود دارد که توسط یکی از معماران بزرگ ایران به نام هوشنگ سیحون طراحی شده است.
  • داخل این خانه، فضای سبز و گل‌کاری‌های بسیار زیبایی وجود دارد. 
  • در معماری بخش‌های مختلف خانه مقدم، از سبک‌های مختلفی مربوط به دوران قاجار، پهلوی، اروپایی قرون وسطی و ... الهام گرفته‌اند. 
Photo by : Fatemeh Vazifeh | Pana

آشنایی با خانه و موزه مقدم تهران

خانه و موزه مقدم یکی از جاذبه‌های تاریخی تهران است که قدمتش به اواخر دوره قاجار می‌رسد. این خانه در ابتدا محل سکونت یکی از درباریان قاجار به نام محمدتقی‌خان احتساب‌الملک بود و بعدها، در اختیار فرزند ایشان، دکتر محسن مقدم قرار گرفت. دکتر مقدم که تحصیلات عالیه‌اش را در اروپا به اتمام رسانده بود، با همسر ارمنی تبارش، سلما، در این خانه سکنا گزید و تحولات بزرگی در فضای داخلی آن ایجاد کرد. او این خانه را به محل نگهداری اشیای قدیمی و کلکسیونی همچون کاشی‌ها و سنگ‌های باارزش و قدیمی، کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلوهای نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و ... تبدیل کرد؛ به همین خاطر، امروزه از این مکان با عنوان موزه هم یاد می‌کنند. در نهایت هم دکتر مقدم این خانه زیبا را وقف دانشگاه تهران کرد تا نسل‎های بعدی بتوانند از این مکان و آثار ارزشمندی که به همت صاحب‌خانه در آن جمع‌آوری شده‌اند بازدید کنند. در حال حاضر این خانه با وجود معماری و آثار ارزشمندی که داخلش قرار دارد به عنوان یکی از گران‌ترین خانه‌های جهان ارزشیابی می‌شود. 

بد نیست بدانید این اثر تاریخی در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شماره ۲۹۲۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در ادامه همراه ما باشید تا این جاذبه زیبا که یکی از موزه های دیدنی تهران محسوب می‌شود را با یکدیگر بگردیم.

Arash Raahbar | DidarNews 
Zeinab Shirazi | Karnaval 
Zeinab Shirazi | Karnaval 

بخش های مختلف خانه مقدم تهران

خانه مقدم که مساحتی برابر با ۲۱۱۷ مترمربع دارد، مانند اکثر خانه‌های اعیانی در ایران، از سه بخش بیرونی، اندرونی و سرایداری تشکیل شده است. در ادامه برای‌تان توضیح می‌دهیم که در هرکدام از این بخش‌ها، چه می‌بینید.

بعد از ورود به بنا، در ابتدا با دالان بزرگی مواجه می‌شوید که بلیت فروشی، کمدهای نگهداری از وسایل بازدیدکنندگان، تعدادی نقشه‌ تهران در ادوار مختلف تاریخ و حوضچه‌ای فیروزه‌ای رنگ در آن به چشم می خورد. این دالان را ادامه می‌دهیم تا به بخش بیرونی برسیم...

Arash Raahbar | didarnews 

بخش بیرونی خانه مقدم

پس از دالان باریک ورودی، بیرونی اولین بخشی‌ست که با آن مواجه می‌شوید. بیرونیِ خانه مقدم از سه ضلع جنوبی، غربی و شمالی تشکیل شده است:

ضلع جنوبی 

در این بخش بناهای زیر را خواهید دید:

1- ساختمان بیرونی یا تابستانی

با ورود به محوطه خانه مقدم، وارد ضلع جنوبی خانه می‌شوید و در سمت راست خود یک ساختمان می‌بینید که به عنوان ساختمان بیرونی یا تابستانی شناخته می‌شود. این ساختمان، خود دو بخش دارد که با عنوان اتاق پیشخوان و اتاق پذیرایی از آنها یاد می‌شود.

اتاق پذیرایی که با عنوان سالن گاهنگاری هم شناخته می‌شود، در گذشته محل کار، فعالیت‌های علمی و پذیرایی از مهمانان بود. امروزه در این بخش از خانه مقدم، می‌توان به تماشای آثار تاریخی نظیر سفالینه‌ها، ابزارهای سنگی، مفرغینه‌ها، شیشه‌ها، مهرها و اثر مهرها و اشیای فلزی نشست که همگی از مجموعه آثار جمع‌آوری شده توسط دکتر مقدم هستند. این سالن تزیینات بسیاری ساده‌ای دارد و بر روی سقف آن، گچبری‌های ساده‌ای دیده می شود که به سبک بناهای دوره پهلوی ساخته شده‌اند.

اتاق پیشخوان یا اتاق بار، درست در کنار سالن پذیرایی قرار گرفته است و با یک در، به سالن پذیرایی و با در دیگری، به فضای بیرون وصل می‌شود. اگرچه این روزها، تنها از طریق سالن پذیرایی می‌توان وارد این بخش شد و در دیگر اتاق بسته است. اتاق پیشخوان در زمان حيات محسن مقدم به عنوان اتاق جانبی سالن پذيرايی مورد استفاده قرار می‌گرفت و در حال حاضر، برای معرفی استاد مقدم و فعاليت‌های كاری و علمی ايشان در قالب عكس و لوازم شخصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. قسمتی از این اتاق هم به نمايش آثار تزیينی چوبی، وسايل آشپزخانه و صندوق خانه‌های قديمی اختصاص پیدا کرده است. 

اتاق پذیرایی
Photo by : Zeinab Shirazi | Karnaval
پیشخوان
Photo by : Zeinab Shirazi | Karnaval

2- حوضخانه

حوضخانه زیرزمینی است که درست زیر سالن پذیرایی واقع شده و با وجود آنکه پله‌های ورودی‌اش در بخش اندرونی قرار دارد، باز هم قسمتی از بیرونی به حساب می‌آید. این زیرزمین در همان سال‌های ابتدایی ساخت خانه مقدم، در دوره مظفری (1324-1313 ه.ق) ساخته شد و از قدیمی‌ترین قسمت‌های این خانه شمرده می‌شود. امروزه می‌توانید تزیینات زیبایی را در حوضخانه مشاهده کنید که همگی توسط استاد محسن مقدم صورت گرفته اند. در این تزیینات از کاشی و قطعات ظروف سفالینی استفاده شده است که برگرفته از آثاری نفیس متعلق به سده‌های چهارم تا سیزدهم هجری قمری بوده‌اند و سیر و تحول صنعت سفال و کاشی ایران را در معرض نمایش می‌گذارند. 

3- کارگاه یا کتابخانه امروزی

کتابخنه در سمت چپ ورودی و درست در مقابل سالن پذیرایی قرار دارد. این محل در سال 1337 هجری قمری ساخته شده و به عنوان کارگاه محسن مقدم کاربری داشته است. در حال حاضر این کارگاه به کتابخانه‌ای تبدیل شده است که کتاب‌های دکتر مقدم و دیگر کتاب‌های مرتبط با باستان‌شناسی و هنر در آن نگهداری می‌شود. عموم مردم اجازه استفاده از کتاب‌های این کتابخانه را دارند.

ضلع غربی خانه

پس از بازدید از ضلع جنوبی خانه، نوبت به ضلع غربی می‌رسد که به جرات می‌توان گفت، یکی از جذاب‌ترین بخش‌های خانه مقدم است. در ضلع غربی بیرونی ساختمان‌های زیر را خواهید دید:

1- ساختمان برج یا اربابی

این ساختمان در زمان حیات دکتر محسن مقدم در سال 1345 خورشیدی و با کمک یکی از شاگردان ایشان در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران به نام دکتر ابوالقاسمی، ساخته شد و قلعه‌های قرون وسطی در اروپا را در ذهن تداعی می‌کند. در بسیاری از روایت‌ها، شنیده می‌شود که دکتر مقدم این برج را برای همسرش، سلما ساخت و به همین خاطر، از معماری اروپایی برای ساخت آن پیروی کرد. همچنین می‌گویند زمان‌هایی که هوا روشن و صاف بود، سلما به طبقه بالای برج می‌رفت و از آن جا، با فنجانی قهوه به تماشای قله دماوند می‌نشست.

ساختمان اربابی یکی از اصلی‌ترین بخش‌های خانه مقدم است و قسمت‌های مختلفی همچون اتاق کدخدا و حمام کوچک و خانگی با کاشی‌های قاجاری در این ساختمان قرار گرفته‌اند. همچنین دو اتاق تدخین و درویش هم در این ساختمان قرار دارند. 

اتاق درویش در طبقه پایین برج واقع شده است و در آن می‌توان کلکسیونی منحصر به فرد از وسایل دراویش را مشاهده کرد؛ همچنین عکس‌هایی تاریخی از دروایش و یک نقاشی زیبا به سبک قهوه خانه‌ای از بارگاه حضرت سليمان نیز در انتهای این اتاق به چشم می‌خورند.  

اتاق تدخین درست در بالای اتاق دراویش قرار دارد و کلکسیونی تماشایی از اشیایی مثل قلیون، پیپ و ... را در معرض نمایش می‌گذارد. 

اتاق صدف هم قسمتی از ساختمان اربابی به حساب می‌آید؛ اما ورودی آن از حیاط بیرونی است و لازم نیست برای بازدید وارد برج شوید. شاید برای‌تان جالب باشد که صدف اولین کلکسیونی جمع‌آوری شده توسط دکتر مقدم بوده است و در این اتاق کوچک، شما می‌توانید تعدادی از منحصربه‌فردترین صدف‌های جمع‌آوری شده توسط دکتر را مشاهده کنید.

ساختمان اربابی
Photo by : Unknown
اتاق دراویش
Photo by : Unknown
اتاق صدف
Photo by : Unknown
اتاق تدخین
Photo by : Unknown

2- ایوان قاجار

ایون قاجار درست در کنار اتاق اربابی قرار گرفته است. این ایوان بر پایه چند ستون و طاق ساخته شده و با کاشی‌هایی مربوط به دوران زندیه و قاجار تزیین شده است. در وسط این ایوان حوضچه مرمری کوچکی به چشم می‌خورد که در گذشته به حمام فتحعلی شاه تعلق داشت. این حوضچه، فواره کوچک آبی دارد که از طریق راه آب باریکی به استخر متصل می‌شود. (در ادامه مطلب به معرفی استخر خواهیم پرداخت.)

ضلع شمالی خانه

1- گلخانه

در شمال غربی خانه مقدم گلخانه‌ای مزین به کاشی‌های لعابدار قدیمی و ازاره‌های سنگی حجاری شده زیبا وجود دارد و در گذشته به پروش انواع گل و گیاه در این مکان می‌پرداختند. 

2- تراس

در ضلع شمالی خانه مقدم، تراسی وجود دارد که با چند پله، بالاتر از حیاط قرار می‌گیرد. امروزه در این بخش از خانه مقدم کافه‌ای با فضای سنتی و زیبا ایجاد کرده‌اند. 

فضای سبز بیرونی 

1- باغ ژاپنی

دکتر مقدم و همسرش در حیاط بیرونی، باغچه و حوضی را با الهام از باغ‌های ژاپنی طراحی کردند که شکل یک مارپیچ را در ذهن تداعی می‌کند. این فضای سبز زیبا با گیاهان رنگارنگ و متنوع، پله‌های سنگی، برکه کم‌عمق با گل‌های نیلوفر و مسیر سنگی زیباسازی شده است. 

 2- استخر

استخری که در محوطه بیرونی واقع شده است در سال 1335 خورشیدی، پس از سفر دکتر مقدم به اسپانیا ایجاد شد. ایده ساخت این استخر، از روی استخر و آب نماهای باغ الحمراء (باغی از دوران صدراسلام در اسپانیا) الگوبرداری شده است. 

3- دیوار تجدد

دیوار تجدد که دو حیاط اندرونی و بیرونی را به یکدیگر پیوند می‌دهد توسط مهندس هوشنگ سیحون (1) طراحی و اجرا شده است. این دیوار مرکبی‌ست از چند ستون مارپیچی و تعدادی طاق که بر روی ستون‌ها سوارند. ستون‌های دیوار تجدد، فیروزه‌ای رنگ هستند و به تزیینات کاشی و پایه ستون‌های حجاری شده، مشابه پایه ستون‌های کاخ چهل ستون اصفهان مزین شده‌اند. پایه ستون‌های دیوار تجدد، در زمان تخریب کاخ خواهر ناصرالدین شاه، توسط دکتر مقدم جمع‌آوری شده و به خانه مقدم انتقال پیدا کردند.

پاورقی 


1- هوشنگ سیحون معمار، طراح، نقاش و تندیس‌ساز سرشناسی ست که طراحی بنای یادبودی آرامگاه بوعلی‌سینا و طراح آرامگاه‌های خیام، نادرشاه افشار، فردوسی و کمال‌الملک را به انجام رسانده است. بد نیست بدانید او را به عنوان «مرد بناهای ماندگار» می شناسند. 

Arash Raahbar | DidarNews 
Zeinab Shirazi | Karnaval 
Arash Raahbar | DidarNews 

اندرونی 

در معماری ایرانی، این بخش، مخصوص زنان و فرزندان و خدمتگزاران بود و به گونه‌ای ساخته می‌شد تا رفت‌وآمد مردان در آن به حداقل برسد. با توجه به این مشخصات، طبیعی‌ست که اندرونی خانه مقدم از ورودی دور باشد و با دیواری (دیوار تجدد) از قسمت‌های دیگر جدا شود. در ادامه قسمت‌های مختلف اندرونی خانه مقدم را معرفی می‌کنیم. 

ضلع شمالی 

در ضلع شمالی اندرونی یک ساختمان بسیار زیبا دارد و در اکثر تصاویر خانه مقدم، آن را سوژه عکاسی قرار می دهند. این ساختمان فضاهای زیر را شامل می‌شود:

1- زیرزمین

در دوران اولیه احداث خانه مقدم از زیرزمین به عنوان حمام و انباری استفاده می‌شد؛ اما پس از اقامت محسن مقدم این بخش، کارایی خود را از دست داد و به انباری تبدیل شد. در حال حاضر این بخش بازسازی و مرمت شده است و به عنوان گنجینه آثار تاریخی موزه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2- ایوان

این بخش از طریق دو رشته پلکانی مارپیچ، به فضای حیاط متصل می‌شود و نمای بیرونی‌اش به شکل دو سنتوری با گچ‌بری ایرانی است. ایوان چهار ستون دارد که با گچبری‌های زیبا و چشم‌گیر خود، توجه بازدیدکنندگان را جلب می‌کنند. بد نیست بدانید ایوان ساختمان اصلی اندرونی به کاشی‌های چند رنگ صفوی، آینه‌کاری زندیه و قاجار و کاشی‌های معرق و خشتی قاجار و پهلوی اول مزین است. 

Photo by : Unknown

3- اتاق قاجار یا سالن زمستانی

با ورود به ساختمان اصلی اندرونی، در سمت چپ خود اتاقی را می‌بینید که با آثار ارزنده‌ای از دوران زندیه و قاجاریه تزیین شده است. از آثار داخل این اتاق می‌توان به طاقچه گچ‌بری زندیه از اصفهان، شومینه‌ای از قصر فیروزه (کاخ فیروزه خانم، سوگلی ناصرالدین شاه) و ... اشاره کرد. وجود همین آثار از دوره قاجار هم باعث شده تا این سالن را اتاق قاجار نامگذاری کنند. البته در حال حاضر آثاری از دوره پهلوی هم در این قسمت نگهداری می‌شود و همینطور می‌توان طرح‌های اولیه دکتر مقدم برای آرم دانشگاه تهران را نیز در این اتاق مشاهده کرد. 

4- اتاق نشیمن

نشیمن اولین اتاق پس از ورودی ست که در سمت راست قرار گرفته است. در گذشته این مکان، اتاق نشیمن و اصلی‌ترین اتاق زندگی دکتر محسن مقدم و همسرشان به حساب می‌آمد. در حال حاضر تعدادی قلمدان، جعبه و گنجفه‌های (کارت های بازی) پاپیه ماشه، در این اتاق نگهداری می‌شود. همچنین در این قسمت از خانه مقدم می‌توانید نقاشی‌های دکتر محسن مقدم را نیز مشاهده کنید، یکی از این نقاشی‌ها پرتره‌ای ست که ایشان از چهره برادر مرحوم شان ترسیم کرده‌اند. 

5- نمایشگاه

اگر ورودی ساختمان اندرونی را تا انتها طی کنید به سالنی می‌رسید که در اکثر روزهای سال، میزبان نمایشگاه‌های متنوع است. در این قسمت چندین ویترین وجود دارد و می‌توان آثار متنوعی را داخل این ویترین‌ها تماشا کرد. 

اتاق نشیمن
Photo by : Zeinab Shirazi | Karnaval
اتاق قاجار
Photo by : Zeinab Shirazi | Karnaval

ضلع شرقی 

در ضلع شرقی اندرونی، دیوار زیبایی به چشم می‌خورد که با کاشی‌ها و ظروف زیبا از دوران قاجار آراسته شده‌اند، این دیوار یک طاق نمای دیدنی هم دارد و همه این‌ها در ادوار مختلف در این بخش از اندرونی طراحی و اجرا شده‌اند.

حیاط اندرونی 

حیاط اندرونی را دکتر مقدم و همسرشان با الهام از فرش‌های دوران صفوی و قاجار طراحی کرده‌اند. این حیاط یه شکل مستطیل است و در وسطش، حوضچه‌ای به چشم می‌خورد. متوجه این شباهت با فرش ایرانی می‌شوید؟!

بخش خدمه (اداری)

آخرین بخش از خانه مقدم، بخش خدمه است که در گذشته به عنوان مطبخ و محل سکونت مستخدمین و سرایداران مورد استفاده قرار می‌گرفت. ورودی این بخش در ضلع جنوبی اندرونی قرار دارد. امروزه این قسمت از خانه مقدم به علت فرسودگی بیش از حد با تغییرات کوچک، مرمت و بازسازی، به بخش اداری تبدیل شده است. 

دیوار ضلع شرقی
Photo by : Asghar Khamseh | Irna
حیاط اندرونی
Photo by : Zeinab Shirazi | Karnaval

تاریخچه خانه مقدم تهران

خانه مقدم از جمله خانه‌های مجلل دوران قاجار است که به یکی از درباریان آن زمان به نام محمدتقی‌خان احتساب‌الملک تعلق داشت. وی از صاحب‌منصبان مشهور دربار قاجاریان بود و مقام‌هایی نظیر رئیس اداره احتسابیه تهران و وزیر مختار ایران در برن سوئیس را بر عهده داشت. احتساب‌الملک دو پسر به نام‌های حسن و محسن داشت که برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن که در فعالیت‌های ادبی، سیاسی و اجتماعی حضور فعالی داشت در جوانی فوت کرد؛ اما محسن، برادر کوچکتر، پس از پایان تحصیلاتش در رشته‌های نقاشی، تاریخ هنر و باستان‌شناسی در سال 1315 هجری شمسی به ایران بازگشت و همراه همسر ارمنی تبار بلغاری خود، به نام سلما کویومجیان در خانه پدری سکنا گزید. 

محسن مقدم و سلما که رییس کتابخانه موزه ملی ایران بود، در کنار فعالیت‌های علمی، آثار و اشیاء فراوانی را با هدف حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران گردآوری کردند. بسیاری از این اشیا در حین کاوش‌های باستان‌شناسی دکتر مقدم به دست آمدند و بسیاری دیگر را از آثار داخل موزه مقدم از قاچاقچیانی خریداری شدند که می‌خواستند اشیای عتیقه را از ایران خارج کنند. همانطور که در قسمت‌های مختلف معرفی بخش‌ها اشاره کردیم، محسن مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمع‌آوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و ... را با الهام از فضاهای سنتی-تاریخی به نحو چشم‌گیری در جای‌جای این عمارت قدیمی نصب کرد و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مُهرها و اسناد تاریخی و ... را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری می‌کرد. 

محسن مقدم، در سال 1351، این خانه ارزشمند را به دانشگاه تهران اهدا کرد و در نهایت، با مرگ خودش در سال 1366 و مرگ همسرش در سال 1369، تولیت موزه مقدم در اختیار مستقیم دانشگاه تهران قرار گرفت و به موزه تبدیل شد. 

Photo by : Unknown

مسیر دسترسی خانه مقدم

آدرس: تهران، خیابان امام خمينی، بعد از شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 251

با توجه به اینکه این قسمت از شهر در محدوده طرح ترافیک قرار دارد و پیدا کردن محل پارک هم در اطراف آن چندان آسان نیست، بهتر است برای رسیدن به خانه مقدم از خودروی شخصی خود صرف نظر کنید و از وسایل نقلیه کمک بگیرید. 

مترو: بهترین گزینه برای رسیدن به خانه مقدم، متروی تهران است. ایستگاه مترو حسن آباد در 500 متریِ شرق این خانه و ایستگاه مترو دانشگاه امام علی در 500 متریِ غرب این مکان قرار دارند. فراموش نکنید هردو این ایستگاه ها در خط آبی مترو هستند. 

اتوبوس: در خیابان امام خمینی اتوبوس‌های خط جمهوری -بهارستان تردد می‌کنند و در فاصله کمی از خانه مقدم هم ایستگاه‌های اتوبوس مربوط به این خط وجود دارند و شما به سادگی می‌توانید از آن‌ها برای رسیدن تان به مقصد استفاده کنید. 

اطلاعات بازدید

زمان بازدید: همه روزه به جز دوشنبه‌ها و تعطیلات رسمی، از ساعت 09:00 الی 17:00

هزینه بازدید: برای ایرانی‌ها 30,000 تومان و برای اتباع خارجی 200,000 تومان

شماره تماس: 02166463144

Photo by : Unknown

دیدنی های اطراف

موزه ملی ایران  در فاصله 2.8 کیلومتری

موزه آبگینه در فاصله 2.3 کیلومتری

خیابان سی تیر در فاصله 2.2 کیلومتری

مطلب مرتبط

Mahmoud Rahimi | YJC 
Armin Karami | Fars 

آشنایی با دکتر محسن مقدم

محسن مقدم در سال 1279 خورشیدی و در اواخر دوران قاجار در تهران به دنیا آمد. او در سال 1291 خورشیدی، زمانی که تنها 12 سال داشت برای تحصیل به اروپا فرستاده شد. در میانه جنگ جهانی اول به ایران بازگشت و در مدرسه صنایع مستظرفه در محضر استادانی چون کمال الملک به تحصیل خود ادامه داد و پس از چند سال دوباره به اروپا بازگشت. محسن مقدم مدتی در بخش باستان شناسی موزه لوور در پاریس در کلاس‌های ژرژ کنتنو، باستان شناس معروف، آموزش دید و با درجه عالی، تحصیل در آنجا را به پایان رساند. وی علاوه بر باستان شناسی، در پاریس به آموزش نقاشی هم پرداخت. محسن مقدم در سال‌های پایانی حضور خود در اروپا به عنوان نماینده فرهنگی ایران در نشست‌ها و نمایشگاه‌های متعددی حضور پیدا می‌کرد. مقدم اولین ایرانی‌ست که به دریافت نشان لژیون دو نور با درجه اوفیسیه از طرف رئیس جمهور فرانسه - شارل دو گل- مفتخر شد.

محسن مقدم در سال 1315 خورشیدی با سلما کویومجیان که وی هم در رشته ای باستان شناسی و هنر تحصیل کرده بود ازدواج کرد. محسن و سلما درست پس از ازدواج خود به ایران آمدند و در سال 1316 خورشیدی در مرکز باستان شناسی به عنوان بازرس فنی هیات باستان شناسی فرانسوی شوش به سرپرستی رولان دومکنم فعالیت تخصصی خود را آغاز کردند.

آنها مدتی را نیز زیر نظر آندره گدار در موزه ایران باستان فعالیت داشتند. محسن مقدم ماموریت‌های باستان شناسی و هنری متعددی را به انجام رسانید که یکی از آنها سرپرستی هیاتی به منظور تهیه نقشه باستان شناسی گیلان در سال 1340 خورشیدی بود. این ماموریت بعدها توسط دکتر عزت الله نگهبان یکی از شاگردان استاد مقدم ادامه پیدا کرد. محسن مقدم علاوه بر فعالیت‌های میدانی خود، فعالیت‌های علمی گوناگونی را نیز در دانشگاه تهران به عهده داشت و به عنوان یکی از اولین استادان آکادمیک باستان شناسی ایران به شمار می‌آید. ایشان یکی از بنیانگذاران اصلی دانشکده هنرهای زیبا بودند. همچنین مقدم سرپرستی و نمایندگی ایران در نمایشگاه‌ها و کنگره‌های مختلفی را نیز به عهده داشت و نشان‌های افتخار آمیز زیادی را در شناسنامه کاری خود به رسانده است.

یکی از ویژگی‌های بارز محسن مقدم علاقه او از کودکی به جمع آوری کلکسیون‌های مختلفی چون تمبر، صدف، چپق و قلیان و آثار متنوع تاریخی بوده است؛ گفته می‌شود که ایشان در سن شانزده سالگی به جمع‌آوری اولین کلکسیون خود که مجموعه صدف بود پرداخت. او و همسرش در طول زندگی خود رنج‌های زیادی را متحمل شدند تا توانستند مجموعه‌ای غنی از آثار و اشیاء تاریخی و هنری را جمع آوری کنند. محسن مقدم مجموعه داری متخصص و دوست دار فرهنگ گذشته ایران زمین بود که مجموعه خود را برای ارزش مالی آن جمع آوری نکرد. باید بدانید که او بخش زیادی از آثار خود را از خارج از ایران خریداری می کرد و به ایران باز می گرداند. استاد مقدم در آبان ماه 1351 خورشیدی یعنی پانزده سال قبل از وفاتش، خانه پدری را به همراه تمامی آثار موجود در آن به دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا و گروه باستان شناسی دانشگاه تهران وقف کرد. 

نظر گردشگران خارجی درباره خانه مقدم

در ادامه، نظر تعدادی از گردشگران خارجی که از این خانه بازدید کرده‌اند را به نقل از وب‌سایت تریپ‌ادوایزر با شما در میان می‌گذاریم. 

گردشگری از لس‌آنجلس کالیفرنیا | دی ماه 97

یک خانه سنتی زیبا 

اینحا یکی از خانه‌های زیبا و سنتی ایرانی‌ست که به موزه تبدیل شده است. این مکان دید جالبی نسبت به معماری خانه‌های سنتی‌ می‌دهد. اگر شما فرصت بازدید از شهرهایی مثل کاشان را ندارید، با بازدید از خانه مقدم می‌توانید تجربه بازدید از خانه‌های سنتی و شناخته شده ایران را برای خود فراهم کنید. 

گردشگری از فلورانس ایتالیا | اسفند 97

یک مکان خوب

من عاشق این موزه شدم. در این مکان، به خوبی سبک زندگی ایرانی‌ها در گذشته به نمایش درآمده است. عالی !

گردشگری از کانادا | خرداد 98

یک موزه کوچک اما عالی برای بازدید

این مکان، در گذشته اقامتگاه یکی از استادان دانشگاه تهران و همسرش بوده است. این زوج تحصیلات عالیه داشتند و کاوش‌های بسیاری را در طول زندگی خود انجام دادند و کلکسیون‌های متعددی را جمع آوری کردند، همچنین آنها در طول زندگی خود به کشف میراث ایرانی و فرهنگ ماقبل تاریخ پرداختند. در حقیقت، در این موزه کوچک در خانه آنها، اشیایی را می‌توانید بیایید که همچون الماس ارزشمندند و نمونه‌های‌شان در موزه‌هایی نظیر لوور و دیگر موزه‌های بلند رتبه جهان پیدا می‌شود. دکتر مقدم و همسرش، خانه‌شان را به دانشگاه تهران وقف کردند و حالا از این مکان به خوبی مراقبت می‌شود و با وجود کافه رستوران کوچکش، روز خوشایندی را برای گردشگران رقم می‌زند. فقط اگر می‌خواهید از خانه موزه بازدید کنید، حتما با دقت چشم‌تان به نقشه مسیر باشد چرا که ورودی آن بسیار کوچک است و امکان دارد از آن رد شوید. 

گردشگری از نیوزیلند | خرداد 98

خانه تاریخی 

ما از این خانه بازدید کردیم، چرا که فاصله کمی تا محل اقامت‌مان داشت. موزه این خانه برای ما چندان جذابیتی نداشت؛ اما خانه و باغ زیبایش، انتخاب خوبی برای شناخت تهران قدیم بودند. 

Mustafa Tehrani 
SAEEDZ200000 

سخن آخر 

نگاهی جامع و کامل به خانه موزه مقدم تهران داشتیم و بخش به بخش این جاذبه ارزشمند را به شما معرفی کردیم. از تاریخچه این بنای زیبا و گران‌قیمت هم گفتیم و شما را با صاحبان گذشته این خانه آشنا کردیم. 

آیا پیش از خواندن این مطلب با خانه مقدم آشنایی داشتید؟

آیا تا به حال از این جاذبه بازدید کرده‌اید؟ 

زیباترین قسمت خانه مقدم از نظر شما کجاست؟

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.9

بررسی شده توسط نسیم امینی

ارزش معماری(عالی) 5
ارزش هزینه به لذت(عالی) 5
حال و هوای خوش(عالی) 5
شرایط نگهداری و مرمت(عالی) 4.5
نحوه برخورد کارکنان(عالی) 5
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(عالی) 5

نقاط قوت

  • یکی از گرانترین خانه های جهان
  • فرصت بازدید از کلکسیون های ارزشمند
  • فضای سبز تماشایی
  • قرارگیری در بافت تاریخی تهران
  • دارای معماری زیبا و تماشایی

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 19 رای

4.3

انفرادی

3

دوستان

5

زوج

1

خانواده

1

آیا بازدید از خانه موزه مقدم تهران را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
حال و هوای خوش(خوب) 4.3
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 4.2
دسترسی به وسایل حمل‌ونقل عمومی(خوب) 4.3

خانه موزه مقدم تهران را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

سلام

مکانی بی نظیر و دیدنی اما با وجود افراد بی حجاب که به حقوق شهروندی احترام نمی گذارند، و حتی تذکری از جانب مسئولین مربوطه داده نمی شود این خاطره شیرین، تلخ و کدر می شود.

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به خانه موزه مقدم تهران

انتشار: 22 اردیبهشت 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
کوثر احمدی زاده

5

آنقدری زیباست که آدم هوس میکنه اونجا زندگی کنه و از اون عمارت بیرون نیای

سفر به تنهایی
تجربه سفر کوثر احمدی زاده به خانه موزه مقدم تهران

انتشار: 04 آبان 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟
kamal yari

3.7

بسیار جالب بود ،تشکر از اطلاع رسانی

انتشار: 13 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

معصومه تاران
پرسش:

سلام ایا همه روزه باز هست

انتشار: 06 فروردین 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
الهام
پرسش:

سلام روز بخیر اطلاعات ساعات بازدید و هزینه ورودی تغییر کرده از ساعت ۱۰ الی ۱۹ و هزینه ورودی ده هزار تومان است

پریوش سارانی
در پاسخ به الهام :

با سلام 

ممنون از توجه شما دوست عزیز، اصلاح شد.

انتشار: 26 خرداد 1400

انتشار: 05 خرداد 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
پرسش:

ایا باید برای بازدید از خانه مقدم بلیط تهیه کنیم؟؟

مهسا محرابی
در پاسخ به undefined:

سلام دوست عزیز

بلی

اطلاعات بازدید از این جاذبه تاریخی در بخش مسیر و هزینه ذکر شده است 

بلیت بازدید از این بنای تاریخی ۶۰۰۰ تومان است

 

انتشار: 05 خرداد 1399

انتشار: 05 خرداد 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و تمام خدمات گردشگری، همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 7.30 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست